Antena 3 CNN Actualitate Cultură Un articol despre România din New York Times care a făcut ISTORIE. "Bucureştiul, asemănător cu Washington-ul sau New Orleans"

Un articol despre România din New York Times care a făcut ISTORIE. "Bucureştiul, asemănător cu Washington-ul sau New Orleans"

Un articol despre România din New York Times care a făcut ISTORIE. "Bucureştiul, asemănător cu Washington-ul sau New Orleans"
de O.P.    |    26 Noi 2012   •   10:17
România nu a fost întotdeauna ţara spre care marile puteri se uită cu dispreţ sau milă. România a fost un puternic jucător pe tabla de şah a forţelor lumii, un adversar redutabil, dar şi un aliat de nădejde. 

Înainte de Marea Unire, jurnaliştii de la New York Times au realizat un amplu material, însoţit de un fotoreportaj impresionant cu imagini din ţara noastră. Cum era atmosfera în Bucureşti, dar şi la reşedinţa de vară a conducătorilor ţării - la Peleş, sau cum trăiau ţăranii români în satele din ţara noastră - aceste fotografii i-au uimit pe americani, scrie site-ul tkinter.net.



"Bucureştiul cel vesel a devenit Bucureştiul mormânt" - aşa îşi începe jurnalistul de la New York Times articolul despre România. "Sunt două epitete care sunt admirabil alese. Pe de o parte, Bucureştiul care are o populaţie de 350.000 de oameni (la vremea aceea) se aseamănă atât cu Washington D.C., cât şi cu New Orleans. Şi are elemente din ambele oraşe americane: cu Washingtonul merge pe aceeaşi linie diplomatică, legislativă, iar cu New Orleansul se aseamănă în ceea ce priveşte tradiţia aristocratică şi afinităţile sale pentru "franţuzisme".

"România pe care o vedem astăzi este un tărâm mutilat, un fragmet al României adevărate, spre care toate inimile copiilor tânjesc. Din cele şase împărţiri ale României, doar două - Valahia şi Moldova - sunt deocamdata încorporate în patria mamă. Aceste două principate, care au avut parte de destine diferite în Evul Mediu, au fost unite abia în 1859, când în ambele principate a fost ales acelaşi conducător.


Una din cele mai “dorite” provincii romaneşti este Transilvania, care aparţine acum Imperiului Austro-Ungar. Această regiune este foarte fertilă, şi are în adâncuri zăcăminte pure de aur.

O altă provincie “râvnită” de România este Bucovina. Cu toate că a  fost mult timp parte a României, până în 1777,  a intrat în proprietatea Austriei, fiind un dar din partea sultanului Turciei.

“Este una din cele mai bogate zone din Moldova, din punct de vedere al resurselor, dar şi al tradiţiilor. La Suceava, îşi aveau tronul domnitorii din trecut, iar la mănăstirea Putna erau îngropaţi”.

În galeria foto de mai jos puteţi vedea FOTOREPORTAJUL uimitor despre România care a apărut în ziarul The New York Times, în Septembrie 1916




×
Subiecte în articol: România Marea Unire
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close