Antena 3 CNN Actualitate Cultură UNESCO: Milioane de dolari sunt necesare pentru salvarea moştenirii istorice din Mali

UNESCO: Milioane de dolari sunt necesare pentru salvarea moştenirii istorice din Mali

UNESCO: Milioane de dolari sunt necesare pentru salvarea moştenirii istorice din Mali
de M.T.    |    08 Feb 2013   •   14:58

Pentru salvarea moştenirii istorice din Mali vor fi necesare milioane de dolari, anunţă UNESCO, potrivit Reuters.

Mai mulţi oficiali şi academicieni africani se vor întâlni în această lună la Paris şi vor discuta despre reparaţia şi punerea în siguranţă a mai multor mausoleuri şi manuscrise vechi, care au fost complet distruse sau au avut de suferit din cauza rebelilor islamişti.

UNESCO este de părere că majoritatea celor 300.000 de texte vechi din Mali sunt în siguranţă, însă 2.000 de manuscrise aflate la Institutul Ahmed Baba din Timbuktu au fost distruse de insurgenţii care s-au retras din oraş.

„Sunt nişte veşti oribile. Manuscrisele nu reprezentau o moştenire doar pentru istoria Mali, ci şi pentru toată lumea. Distrugându-le, ei ameninţă lumea. Trebuie să ucidem toţi rebelii din nord", a răbufnit primarul oarşului.

Manuscrisele au supravieţuit secole întregi în Timbuktu, la marginea deşertului Sahara, în cufăre de lemn şi cutii ascunse în nisip şi peşteri. Majoritatea sunt scrise arabă, altele în limbi africane şi unele în ebraică. Cel mai vechi data din 1204. Ele acopereau o mulţime de teme, de la astronomie, la poezie, muzică, medicină şi chiar drepturile femeilor.

Potrivit cercetătorilor africani, aceste texte dovedesc faptul că Africa are o istorie scrisă proprie, care este cel puţin la fel de veche ca Renaşterea din Europa.

Echipamentul din Timbuktu care urma să ajute la digitalizarea textelor a fost distrus de rebeli, la fel ca şi mai multe computere pe care se aflau diverse date.

Înainte de întâlnirea din 18 februarie de la Paris, UNESCO va trimite în Mali o serie de experţi, care vor avea rolul de a evalua pagubele şi de a încerca să obţină fonduri pentru a scana şi păstra manuscrisele care au rezistat după atacul insurgenţilor.

Pagubele produse de rebeli moştenirii istorice din Mali se ridică la suma de 4-5 milioane de dolari, dar costul necesar pentru ca mausoleumurile distruse să fie reconstruite şi zecile de mii de manuscrise să fie digitalizate este greu de estimat la acest moment.

Francesco Bandarin, unul dintre oficialii UNESCO, a declarat că 11 mausoleumuri au avut de suferit în timpul ocupaţiei rebelilor din nordul ţării, însă a adata sigurări că acestea vor fi reconstruite, folosind fotografii şi experţi locali.

Bandarin a mai precizat că Mali are nevoie de protecţie internaţională  şi în cazul artefactelor vechi, care ar putea ajunge la traficanţii de antichităţi. Aceştia controlează o afacere de 6-8 miliarde de dolari anual şi ştiu să profite de haosul dintr-o ţară afalată în război civil, aşa cum s-a întâmplat recent în Libia.


×
Subiecte în articol: mali UNESCO paris
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close