Antena 3 CNN Actualitate Cultură Unul dintre cei mai mari pianiști ai lumii a încetat din viață. VIDEO

Unul dintre cei mai mari pianiști ai lumii a încetat din viață. VIDEO

Unul dintre cei mai mari pianiști ai lumii a încetat din viață. VIDEO
26 Sep 2019   •   16:08

Paul Badura-Skoda, considerat unul dintre cei mai mari pianişti ai lumii, a murit la Viena la vârsta de 91 de ani, a anunţat joi casa de discuri Gramola, citată de dpa.

Badura-Skoda a murit "fără să sufere" miercuri, după două săptămâni în care a fost internat în spital, a declarat proprietarul Gramola, Richard Winter.

În luna mai, pianistul a apărut la sala de concerte Musikverein din Viena, cu un program care a inclus compoziţii de Schubert, Schumann şi Mozart.

De-a lungul carierei sale, care s-a întins pe o perioadă de peste şase decenii, Badura-Skoda a apărut pe scene importante din întreaga lume, inclusiv într-un turneu în Uniunea Sovietică în 1964. În 1979, el a fost primul pianist occidental care a concertat în China după Revoluţia Culturală, potrivit biografiei sale oficiale.



Născut la Viena în 1929, Badura-Skoda s-a făcut remarcat încă de la o vârstă fragedă.

În 1949, cariera sa a luat avânt când faimoşii dirijori Wilhelm Furtwaengler şi Herbert Karajan l-au angajat pentru concerte în capitala Austriei.

Badura-Skoda a declarat că spectacolele susţinute după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial au fost cele mai memorabile din cariera sa.

"În timpul războiului, observasem că există o putere în muzică care depăşeşte distrugerea", a spus el.

După ce a obţinut recunoaşterea internaţională cu un concert la Festivalul de la Salzburg din 1950, Badura-Skoda a efectuat turnee în Australia, America de Nord, America de Sud şi Japonia în anii '50.

×
Parteneri
Elena Mateescu a anunțat zonele în care revin ninsorile
x close