Pe 24 februarie 2023 se împlinește un an de război în Ucraina, un an de când Vladimir Putin şi Rusia au invadat o ţară suverană, au lansat atacuri cu rachete, cu arme interzise şi au provocat moartea a sute de mii de oameni din ambele tabere, printre care şi civili nevinovaţi.
La un an de război, Rusia continuă să bombardeze fără încetare mai multe zone din est, iar Ucraina va continua să opună rezistență, atâta timp cât există suport internațional, spune Volodimir Zelenski.
Se așteaptă o intensificare în perioada următoare a acțiunilor de atac ale rușilor pe zona de est și de sud, în zona Hersonului, atacuri care pot veni și dinspre uscat și dinspre Marea Neagră.
De trei ori au sunat alarmele, atât aici, în Harkov, cât și în zona Kievului, semn că există un pericol pe zona aceasta de est a Ucrainei.
Forțele aeriene ucrainiene spun că au reușit să doboare rachetele lansate de către ruși deasupra capitalei Ucrainei în această dimineață.
Cum arată Ucraina după un an de război
O situație mai gravă a fost azi dimineaţă la Kupiansk, la 100 de km de locul unde ne aflăm noi, în Harkov, unde au fost răniți mai mulți civili, în urma unui atac cu rachete.
Armata ucraineană va continua să țină piept armatei invadatoare pe uscat, pe mare, dar și pe plan diplomatic, prin sancțiuni, mai spune Zelenski. Că viteza de aprovizionare cu armament din partea Aliaților este esențială pentru succes și a dat în acest sens exemplu Marii Britanii.
În zilele următoare până pe 25 februarie sunt în vigoare măsuri de securitate suplimentare în mai multe zone din Ucraina, măsuri luate de teama acestor atacuri mai dure la un an de când Rusia a invadat țara.
Forţele ruseşti au atacat Harkovul. Doi civili au murit
Două persoane au fost ucise ieri de dimineață în zona Herson. Atacuri violente au fost și la Bahmut, considerată fortăreață a ucrainienilor care rezistă în fața avansului rusesc.
Bahmut, un oraş pe care ucrainienii țin să o apere cu cu orice preț, deoarece dacă rușii l-ar cuceri, ar avea apoi noi perspective pentru a ataca orașe mult mai mari, cum ar fi Dnipropetrovsk.
La 35 km de granița cu Rusia, Harkov este astăzi un oraș înghețat și la propriu și la figurat. Sunt -15 grade Celsius și foarte multe clădiri distruse de bombardamentele rusești în acest an de război.
Sunt zile complicate pentru ucrainienii care locuiesc aici. În blocurile acestea fără căldură, fără electricitate stau câţiva oameni care refuză să plece, chiar dacă pericolul este unul uriaș.
Vizita lui Joe Biden la Kiev le-a dat speranță celor rămaşi în Harkov
Rămân aici cu speranța că armata ucraineană va învinge şi miliarii vor rezista. Vorbim de voluntari care îi ajută pe cei de pe linia frontului cu muniție, cu alimente, haine, elemente de camuflaj, pentru baterii și pentru sistemele anti-rachetă, și spun că acesta este și unul din motivele pentru care refuză, cel puțin în aceste momente, să își părăsească țara.
Mai mult, oamenii de aici cred că Rusia nu mai are puterea să înainteze în Harkov, așa cum au făcut-o la începutul războiului, când a ocupat aproape jumătate de oraș în invazia din februarie anul trecut.
Ucrainenii sunt extrem de încrezători, mai ales după ce au văzut vizita președintelui american Joe Biden de la Kiev de acum două zile. Oamenii sunt convinși că Ucraina va fi sprijinită în continuare, vor primi ajutor financiar în primul rând, dar așteaptă cel mai mult ajutorul militar.
Marea Britanie și Franța se numără și ele printre țările care au anunțat că sunt dispuse atât să livreze aparate performante, cât și să antreneze piloți ucraineni.