Antena 3 CNN Actualitate Cum e corect: Bărbatul a fost arestat "de" poliţişti sau Bărbatul a fost arestat "de către" poliţişti?

Cum e corect: Bărbatul a fost arestat "de" poliţişti sau Bărbatul a fost arestat "de către" poliţişti?

Ana Iorga a explicat vineri, la rubrica Pe cuvânt, când folosim DE şi când DE CĂTRE atunci când vrem să vorbim despre autorul unei acţiuni. 

Cum e corect: Bărbatul a fost arestat "de" poliţişti sau Bărbatul a fost arestat "de către" poliţişti?
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    20 Noi 2020   •   14:45

Sintactic, e vorba de structurile la diateza pasivă cu un complement de agent: Bărbatul a fost arestat DE poliţişti sau Bărbatul a fost arestat DE CĂTRE poliţişti? 

Ambele exemple sunt corecte, spune Ana Iorga, dar observăm că în româna actuală folosim mult mai des DE CĂTRE în locul lui DE. Dintr-o nevoie de claritate. 

DE şi DE CĂTRE sunt sinonime atunci când introduc un complement de agent: Copilul a fost crescut de mamă sau DE CĂTRE mamă, Bărbatul prins DE poliţişti sau DE CĂTRE poliţişti. 

Dar e o diferenţă importantă între cele 2 prepoziţii: DE CĂTRE introduce clar un complement de agent, nu are alte sensuri. 

Dar DE este o prepoziţie cu foarte multe sensuri în română, arată tipul, provenienţa, apartenenţa, finalitatea: casă de lemn, telemea de Sibiu, fată de preot, maşină de cusut. Prin urmare, unele contexte cu DE pot fi ambigue. 

În schimb, DE CĂTRE are o singură funcţie, să arate autorul acţiunii suferite de subiect. Iar vorbitorii simt nevoia de precizie. 

Când folosim "de" şi când "de către"

Iată un exemplu care ar putea fi ambiguu: finanţarea proiectului de stat. Asta poate însemna finanţarea unui proiect de stat, care aparţine statului de către o altă entitate SAU finanţarea proiectului de către stat. Dacă statul finanţează, DE CĂTRE e o alegere mai bună aici, pentru că nu e ambiguu. 

Alt exemplu: "un grup foarte apreciat de copii". Asta poate însemna "un grup de copii foarte apreciat de cineva" sau "un grup pe care copiii îl apreciază". Şi dacă e un grup pe care îl apreciază copiii, atunci neechivoc ar fi să spunem: "un grup foarte apreciat de către copii".

O telespectatoare i-a scris Anei Iorga despre un exemplu pe care l-a auzit chiar în jurnalele de ştiri Antena 3 şi i se pare ambiguu: "Infrastructura României nu este potrivită pentru ca România să poată fi apărată de trupele aliate". 

Doamna spune că ar fi corect "de către trupele aliate", altfel se poate înţelege că trupele aliate sunt cele care vor ataca. Mai greu să crezi că eşti atacat de trupele aliate ţie, dar sigur, este o ambiguitate. X apărat de Y poate însemna că Y îl apără sau că Y îl atacă pe X, deci poate fi o situaţie ambiguă. 

Concluzie: DE şi DE CĂTRE sunt sinonime când introduc un complement de agent, dar DE CĂTRE aduce o precizie mai mare în exprimare şi se foloseste în special în contextele în care autorul acţiunii este o persoană sau instituţie: adică spunem "Casa a fost dărâmată de către săteni", dar nu putem spune "Casa a fost dărâmată de către vânt", aici folosim "de". 

×
Subiecte în articol: Pe cuvant Ana Iorga de către
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close