Antena 3 CNN Actualitate Cum ne punem la adăpost de dezastre | Sigur Acasă, o campanie Antena 3 CNN

Cum ne punem la adăpost de dezastre | Sigur Acasă, o campanie Antena 3 CNN

Realitatea din România ne-a arătat că autoritățile se adaptează greu la schimbări, prin urmare, trebuie să ne căutăm singuri soluții de ieșire din criză. Iată una dintre ele, în primul episod al campaniei Sigur Acasă, realizată de Antena 3 CNN.

de Gabriela Mladin    |    14 Mar 2023   •   08:56

Seria neobișnuită de cutremure care au zdruncinat Oltenia, de aproape o lună, ne-a făcut să ne gândim la cât de sigure sunt clădirile în care locuim. Și să ne întrebăm - cine ne ajută, dacă, după un seism major, casa noastră devine imposibil de locuit.

Tot ce știam despre zone seismice și falii s-a dat peste cap într-o lună. Oamenii din diverse zone ale țării au început să se întrebe cât de sigure sunt clădirile în care locuiesc. Și ce e de făcut.

Indiferența, la orice nivel, poate fi un joc periculos, iar tragedia din Turcia ne-a arătat ce se întâmplă când siguranța oamenilor e pusă pe ultimul loc. În România, seria nouă de cutremure a fost un test care ne-a arătat cum reacționează locuitori și autorități, într-o situație de criză.

Doar 20% din locuințele din România sunt asigurate printr-o poliția obligatorie de dezastre, iar în Gorj, zona cea mai zdruncinată de seisme, procentul abia dupa luna februarie a trecut de la 9 la 11%.

Toată lumea speră că dezastrele naturale fac o selecţie geografică. Din păcate, în realitate, nu se întâmplă acest lucru. Nimeni nu ne poate garanta că imobilul în care locuim este sigur 100% la un cutremur major. Sau că zona în care ne-am construit casa e inactivă seismic.

"Numai noi, la PAID, avem deja peste o mie de dosare deschise. În momentul de faţă avem peste 150 de dosare deja plătite şi cifrele avansează în fiecare zi. Asigurarea funcţionează. Important este să fim asiguraţi la zi", a declarat Cosmin Tudor, director de dezvoltare al PAID România.

E soluția cea mai simplă pe care o avem la îndemână pentru situații de criză. În schimbul a 10 sau 20 de euro pe care îi plătim o singură dată pe an, poți primi despăgubiri în limita a 20.000 de euro, în funcție de tipul construcției și materialele folosite, dacă un seism ne-a afectat casa. Suma poate fi ajutorul care îți trebuie, ca să o iei de la capăt.

×
Subiecte în articol: Sigur Acasă Antena 3 CNN
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close