Antena 3 CNN Actualitate Cum primim ajutoarele care ne scad factura la lumină și gaze. Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: "E o procedură foarte birocratică"

Cum primim ajutoarele care ne scad factura la lumină și gaze. Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: "E o procedură foarte birocratică"

Astăzi intră în vigoare cele trei măsuri pentru diminuarea facturilor la electricitate şi gaze: compensaţiile, ajutoarele pentru consumatorul vulnerabil şi plafonarea preţurilor. Pentru ajutorul de încălzire trebuie pregatit un dosar stufos.

Cum primim ajutoarele care ne scad factura la lumină și gaze. Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: "E o procedură foarte birocratică"
Sursa foto: Captură Antena 3
de Roana Rotaru    |    01 Noi 2021   •   14:02

Doar formularul are 14 pagini.

Răzvan Nicolescu, fostul ministru al Energiei, a intervenit luni la Antena 3, unde a vorbit în exclusivitate, despre formulare stufoase pe care trebuie să le completeze cei care vor să plătească mai puţin.

Fostul ministru al Energiei spune că este o procedură foarte birocratică

"Da, e procedură foarte birocratică şi foarte grea pentru oamenii care au nevoie de acest ajutor şi care trebuie să completeze atât de multe chestionare. Vom vedea câţi dintre ei vor reuşi să le completeze. Ar fi fost o variantă în care nu e atât de multă birocraţie. Nu ştiu de ce au introdus atât de multe lucruri, dacă chiar toate sunt necesare, dar mi se par greu de completat aceste chestionare, dar asta cred că e ultima problemă. Varianta bună de ajutorare a oamenilor ar trebui să îi ajute prin acordarea unor bonuri, pe care ar trebui să le folosească şi pentru achiziţia de energie electrică, de gaz natural şi dacă vor să îşi schimbe electrocasnicele. Ar trebui făcut altfel din punctul meu de vedere. Eu aş fi dat nişte bonuri valorice dacă aş fi decis, care să funcţioneze cum sunt bonurile de masă", a spus Răzvan Nicolescu.

În schimb, legea privind compensarea prevede că românii vor primi reduceri la factura de energie electrică şi gaze naturale, fără să depună vreun dosar.

Autorităţile vor acorda începând cu 1 noiembrie compensaţii la facturi

La energia electrică compensaţia este de 29 de bani pe kwh, iar la gazele naturale statul deconteaza 33% din preţul gazelor.

Pentru a beneficia aceste compensaţii trebuie doar să vă încadraţi într-un consum mediu lunar, o limită. Nu trebuie să pregătiţi niciun dosar, pur şi simplu vă vin facturile mai mici, pentru că statul plăteşte o parte din ele.

Oricum plătim mai mult ca anul trecut pentru că, de exemplu, la gaze o reducere de 33% nu poate compensa o triplare a preţului, aşa cum aplică de exemplu de la 1 noiembrie cel mai mare furnizor de gaze din România celor care le expira contractul.

În plus, aceste compensaţii sunt plătite indirect tot de populaţie care contribuie la bugetul de stat cu taxe si impozite. Să nu uitam că aproape jumătate din salariul nostru brut merge la stat.

Tot de la 1 noiembrie se aplică şi legea consumatorului vulnerabil

Astfel, cei cu venituri mici pot primi ajutoare pentru incalzirea locuinţei. Ajutoarele sunt de 500 de lei pentru cei care se încălzesc folosind energie electrica, de 250 de lei pt cei care folosesc gaze, si de 320 de lei pentru lemne.

Pentru a beneficia de aceste ajutoare trebuie să vă încadraţi într-o limită de venit de 1.386 de lei de persoană în cazul familiilor şi 2.053 de lei în cazul persoanelor singure.

Doar cei cu venituri de sub 200 de lei primesc aceste ajutoare integral. Cu cât ne apropiem mai mult de limita maximă de venit cu atât scade cuantumul ajutoarelor. 

De exemplu, o persoană platita cu salariul minim va primi doar 10% din aceste ajutoare, adică 50 de lei pentru cei care se încălzesc folosind energie electrică, 25 de lei pentru cei care folosesc gaze, şi 32 de lei pentru lemne.

Condiţiile de eligibilitate sunt foarte restrictive. Nu ai voie să ai maşină nouă , nu ai voie să ai depozit mai mare de 3.000 de lei, utilaje, curte mare sau multe animale.

 

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close