Antena 3 CNN Actualitate Cum rezistă medicii care tratează COVID, în combinezoane şi cizme de cauciuc, pe caniculă: "Sunt storşi de vlagă, sunt condiţii inumane"

Cum rezistă medicii care tratează COVID, în combinezoane şi cizme de cauciuc, pe caniculă: "Sunt storşi de vlagă, sunt condiţii inumane"

Medicii din linia întâi care tratează bolnavi de coronavirus se expun riscului contaminării cu virusul Sars CoV-2, dar în aceste zile caniculare, atmosfera din saloane, mai ales din secţiile de Terapie intensivă (ATI), devine sufocantă, mai ales având în vedere modul în care sunt echipaţi medicii.

Cum rezistă medicii care tratează COVID, în combinezoane şi cizme de cauciuc, pe caniculă: "Sunt storşi de vlagă, sunt condiţii inumane"
de Denisa Nedelcu    |    03 Iul 2020   •   15:50

Indiferent de gradele din termometre, medicii şi asistentele de la ATI sunt echipaţi, în vreme de pandemie, cu combinezoane şi cizme de cauciuc. De asemenea, pentru a nu contracta coronavirusul, ei poartă şi ochelari de protecţie, mască şi vizieră, în saloane în care nu sunt aparate de aer condiţionat. 

"Atmosfera este apăsătoare, este grea, lucrează în condiţii inumane, la peste 30 de grade să lucrezi în combinezon şi în cizme de cauciuc, cu mască, ochelari, vizieră, e aproape imposibil să rezişti zi de zi în aceste condiţii", a declarat prim-vicepreședintele Sanitas, Iulian Pope, potrivit rohealthreview.ro.

Sindicaliştii din sănătate spun că, după şase ore de muncă în astfel de condiţii, personalul medical este "stors de vlagă" şi, în consecinţă, propune reducerea programului de lucru şi zile în plus la concediul de odihnă.

Reducerea programului şi zile în plus de concediu de odihnă

"Lucrează şase ore în combinezoane, practic nimeni nu rezistă mai mult. S-au adaptat din mers, dar oricum este destul de chinuitor şi această perioadă este destul de lungă, mai ales că avem temperaturi destul de mari în această perioadă în România, aerul condiţionat este interzis să se folosească în cele mai multe situaţii", a afirmat Iulian Pope.

Soluţia ar fi, spune reprezentantul Sanitas, scurtarea programului. "Am făcut o solicitare către Ministerul Sănătăţii exact pe aceste două teme, reducerea programului de lucru pentru cei care lucrează în condiţii grele de muncă, pentru că dacă Ministerul ar fi emis acel ordin de stabilire a epidemiei la nivel naţional, nu am fi fost în această situaţie, şi creşterea numărului de zile de concediu pentru cei implicaţi în tratarea pacienţilor confirmaţi COVID-19", a adăugat Pope.

El a precizat că s-a cerut scurtarea programului de muncă la şase ore şi zece zile în plus la concediul de odihnă.
 

×
Subiecte în articol: sanitas
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close