Antena 3 CNN Actualitate Cum să îți asiguri propriile produse proaspete direct la tine acasă

Cum să îți asiguri propriile produse proaspete direct la tine acasă

O alimentație sănătoasă nu ține doar de ceea ce mănânci, ci și de calitatea produselor pe care le alegi, modul în care le depozitezi și prospețimea acestora. Astfel, de multe ori poate fi mai util să ai acasă propria sursă de ingrediente proaspete, pe care să le folosești de fiecare dată când gătești.

Cum să îți asiguri propriile produse proaspete direct la tine acasă
de Georgiana Adam    |    05 Ian 2021   •   12:40

Înființarea unei mici grădini cu legume, verdețuri proaspete sau o sursă de carne de calitate poate reprezenta un hobby pentru cei care își doresc să mănânce sănătos, dar și pentru cei care vor să pună pe masă produse de încredere. Iată, așadar, ce poți face pentru a-ți asigura propria sursă de produse și ingrediente proaspete la tine acasă:

Grădină cu legume

Nu este necesar să ai o grădină mare, ci este suficient să cultivi câteva legume pe care știi că le folosești în mod frecvent. Deși îți va fi mai ușor dacă locuiești la curte, la fel de simplu poate fi să amenajezi o grădină cu legume în balcon. De altfel, acest concept este cunoscut sub denumirea de urban farming, fiind o soluție ideală pentru a crește legume în spații mici, chiar în inima orașului.

În cazul legumelor, este indicat să optezi pentru soiuri de talie mică, fie că e vorba de roșii, castraveți, ardei sau ceapă. Dacă ai un spațiu mai mare, poți alege să plantezi rucola, spanac sau salată verde. Și căpșunii pot fi ușor de crescut la nivelul balustradei sau pe pervaz, pentru a avea acces la lumină.

Carne și ouă proaspete

Atât carnea, cât și ouăle sunt importante în alimentația zilnică, datorită aportului ridicat de proteine. Dacă ai posibilitatea, ar fi ideal să crești câțiva pui de carne pentru a avea mereu la dispoziție o sursă de carne curată și proaspătă.

De asemenea, poți crește și gaini ouatoare, care îți pot asigura între 200 și 350 de ouă pe an. Trebuie doar să te asiguri că le oferi condițiile optime de creștere și îngrijire, dar și hrana potrivită. De asemenea, este necesară și vaccinarea lor preventivă.

Verdețuri aromatice

În afară de grădina de legume, poți alege să cultivi și plante aromatice în ghivece, care nu doar că vor da o aromă aparte preparatelor tale, ci se vor menține proaspete mai mult timp. Dacă optezi pentru cultivarea acestora pe balcon, ține cont că soiurile care se dezvoltă sunt oregano, mentă, busuioc, tarhon, cimbru, mărar sau leuștean.

O altă alternativă este uscarea plantelor aromatice, pentru a le păstra mai ușor. Cea mai simplă metodă este uscarea la aer, care poate fi făcută pe hârtie, sită sau pânză, cât și prin legarea plantelor în mănunchiuri sau buchețele. Depozitează apoi ierburile uscate în borcane din sticlă închise ermetic, în pungi de plastic resigilabile sau în pungi de hârtie.

Lapte vegetal

Lapte vegetal este o alternativă la cel de origine animală, însă este la fel de sănătos și de gustos. Iar avantajul este că îl poți prepara chiar și acasă. De exemplu, pentru a face lapte de migdale, folosește o cană de migdale, pe care să le pui la înmuiat peste noapte sau măcar 3-4 ore. Când s-au hidratat, le pui în blender, adaugi apă și mixezi până obții o pastă cremoasă. Apoi, adaugi apă până când obții consistența dorită. Laptele de migdale poate fi îndulcit cu două sau trei curmale.

Alte tipuri de lapte vegetal pe care le poți prepara acasă sunt laptele de caju, din semințe de cânepă, din miez de nucă sau din alune de pădure. Laptele vegetal poate fi consumat de persoanele care au intoleranță la lactoză sau nu se simt bine după ce consumă lapte de vacă.

În concluzie, te poți bucura de produse proaspete și de calitate la tine acasă dacă alegi să îți înființezi propria grădină de legume sau verdețuri aromatice, să crești câteva păsări sau să prepari lapte vegetal. În acest fel vei avea mai multă încredere în produsele pe care le pui pe masă și îți vei asigura o alimentație sănătoasă.

Sursă foto: Shutterstock

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close