Antena 3 CNN Actualitate Cutremur cu magnitudinea 5.5, sâmbătă seara în Rusia

Cutremur cu magnitudinea 5.5, sâmbătă seara în Rusia

Cutremur de 5.5 pe Richter, sâmbătă seară, în Rusia. Seismul a avut loc la o adâncime de doar 10 kilometri, potrivit Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremur cu magnitudinea 5.5, sâmbătă seara în Rusia
Sursa foto: Getty Images
de Gabriel Dano    |    06 Feb 2022   •   11:40

Rusia a fost zguduită, sâmbătă, aproape de miezul nopții, de un cutremur de 5,5, la adâncimea de 10km.

Sâmbătă, la ora 23:18:50 (ora locală a României), s-a produs în Sakhalin, Rusia un cutremur semnificativ cu magnitudinea mb 5.5, la adâncimea de 10km, a transmis Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu, predicţii despre marele cutremur care va lovi România. "Va avea magnitudine peste 7"

Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu, personalitate marcantă în tabloul cercetării românești din domeniul seismologiei, a comentat cutremurele produse în ultima perioadă şi a realizat predicții despre un seism cu magnitudinea peste 7 cu efecte puternice care ar putea lovi România în viitorul apropiat.

De la începutul anului 2022 în România au avut loc 11 cutremure, cel mai puternic înregistrându-se ieri, 16 ianuarie la ora 15:43:12 (ora României), s-a produs în zona seismică Vrancea un cutremur mediu cu magnitudinea 4.5, la adâncimea de 145.813 kilometri.

Întrebat dacă în perioada următoare ne-am putea aștepta şi la alte replici cu magnitudine mai mare, prof. dr. ing. Gheorghe Mărmureanu, personalitate marcantă în tabloul cercetării românești din domeniul seismologiei, a spus:

„Eu am spus că viitorul mare cutremur este în jur de 2040, adică un cutremur cu magnitudinea de peste 7 şi ceva. Din punctul meu de vedere nu se pune problema unui cutremur catastrofal până la această dată", a spus prof. dr. ing. Gheorghe Mărmureanu la Antena 3. 

„Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice"

'Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală", a spus astăzi prof. dr. ing. Gheorghe Mărmureanu pentru DCnews.ro

„Lucrurile sunt foarte relative"

'Am scris numeroase cărți pe această temă, acolo am arătat în detaliu. De exemplu, a fost un cutremur în 1802, cel mai mare ca anvergură, dar nu a murit nimeni. S-a simțit de la Moscova până la Cairo. Este adevărat că au căzut foarte multe biserici și clădiri. Și, din aceste motive, vă spun că lucrurile sunt foarte relative.', a concluzionat profesorul Mărmureanu.

×
Parteneri
Netanyahu a convocat Cabinetul de Război, după atacurile Hezbollah
x close