Antena 3 CNN Actualitate DĂ VIAŢĂ EROILOR: Andrei Liviu Puczi (Saşa), un tânăr căruia i s-au năruit viaţa, visele şi speranţele într-un decembrie însângerat

DĂ VIAŢĂ EROILOR: Andrei Liviu Puczi (Saşa), un tânăr căruia i s-au năruit viaţa, visele şi speranţele într-un decembrie însângerat

DĂ VIAŢĂ EROILOR: Andrei Liviu Puczi (Saşa), un tânăr căruia i s-au năruit viaţa, visele şi speranţele într-un decembrie însângerat
Sursa foto: Foto: daviataeroilor.ro
06 Ian 2015   •   15:46

Mulţi dintre luptătorii neamului românesc nu apar în carţile de istorie şi nici în documentarele de televiziune, sunt acei eroi despre care cei mai mulţi nu ştiu nimic despre ei. Adevăraţi eroi ai patriei sunt de cele mai multe ori oameni obişnuiţi care şi-au sacrificat viaţa în multele cauze care întregesc istoria contemporană a României şi pentru libertatea zilelor noastre.

Unul dintre aceşti eroi este şi Andrei Liviu Saşa, născut la data de 21 iulie 1969 în localitatea Sîngeorgiu de Mureş, judeţul Mureş, fiind al treilea copil al viitorilor soţi Czinka Gyorgy şi Czinka Ana (părinţii trăind în concubinaj, până în data de 13 aprilie 1981). A fost botezat în religia Romano-Catolică (care era confesiunea mamei). La data naşterii sale (21 iulie 1969) mama eroului, Ana nu mai convieţuia împreună cu tatăl eroului, acesta din urmă fiind plecat din judeţul Mureş în urma unor neînţelegeri familiare, consecinţa acestui fapt fiind înregistrarea la naştere a eroului pe numele de fată al mamei, Puczi.

(....)

La izbucnirea evenimentelor revoluţionare din 16 decembrie 1989 de la Timişoara, Andrei Liviu Saşa se afla la Unitatea Militară 01926. Repeziciunea şi scăparea de sub control a situaţiei din Timişoara (la început banală, deoarece în zilele de 16-17 decembrie în urma protestelor paşnice din partea enoriaşilor reformaţi ai pastorului Laszlo Tokes nu s-a crezut că aceste proteste vor schimba cursul istoriei pe care îl cunoaşte fiecare dintre noi).

Precipitarea evenimentelor care au urmat după zilele de 20 decembrie 1989, au avut ca drept deznodământ atacarea protestatarilor de către armata şi securitatea statului, care au început să tragă cu focuri de armă împotriva demonstranţilor regimului comunist. În acele zile sângeroase din decembrie 1989, la fel ca toate unităţile militare şi U.M. 01926 era în stare de alertă, soldaţi fiind scoşi în stradă pentru risipirea şi împrăştierea demonstranţilor şi ameliorarea situaţiei în care se afla Timişoara şi nu numai. În zilele de 20 şi 21 decembrie 1989, soldatul Andrei Liviu Şaşa se afla în perimetrul interior al Spitalului de Pediatrie din Timişoara.

Odată cu scăparea situaţiei de sub control, (conform spuselor unui coleg de cameră cu Andrei, în primele zile ale anului 1990), în seara zilei de 22 decembrie Andrei Liviu Saşa a fost împuşcat în torace, târându-se de la locul faptei aproximativ 300 de m. până în scara unui bloc, la parterul căruia şi-a dat ultima suflare, (conform unei locatare din blocul cu pricina şi care a vorbit cu Andrei până când şi-a dat ultima suflare,[mama eroului Ana Czinka şi fratele acestuia, Nicuşor Czinka, dupa înmormântarea din 29 decembrie 1989, sau deplasat la Timişoara în speranţa unor răspunsuri din partea autorităţilor Timişorene, atunci au vorbit cu locatara blocului la parterul căruia Andrei si-a dat ultima suflare, o femeie trecută de vârsta a doua, şi fostul coleg de cameră a lui Andrei, care la puţin timp după ce sau întâlnit şi au vorbit cu mama şi fratele eroului, a dispărut, neştiindu-se nimic de acesta nici în ziua de azi] ), ulterior fiind transportat la Institutul de Medicină Legală din Timişoara unde s-a şi declarat decesul în ziua de 23 decembrie 1989.

Citeşte întreaga poveste a eroului Andrei Liviu Saşa, scrisă de prof.Ovidiu Czinka, pe daviataeroilor.ro

×
Subiecte în articol: Dă viaţă eroilor revolutie
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close