Antena 3 CNN Actualitate Daily Income. 2014 aduce bani mai mulţi în buzunarele unor români. Mircea Coşea: Preţurile vor creşte pe cascadă

Daily Income. 2014 aduce bani mai mulţi în buzunarele unor români. Mircea Coşea: Preţurile vor creşte pe cascadă

Daily Income. 2014 aduce bani mai mulţi în buzunarele unor români. Mircea Coşea: Preţurile vor creşte pe cascadă
06 Feb 2014   •   10:04

De la începutul acestui an,  profesorii debutanţi vor încasa salarii cu 10% mai mari, în timp ce medicii şi farmaciştii rezidenţi care au salarii sub 3.000 de lei vor primi burse lunare de 670 de lei.

Şi salariul minim pe economie a crescut de la 1 ianuarie. Peste 800.000 de angajaţi au cu 50 de lei mai mult pe fluturaşul de salariu. Şi urmează o alte majorare cu încă 50 de lei, începând cu 1 iulie.

Punctul de pensie a crescut şi el cu 3,76%. Potrivit proiectului de buget pe 2014, pensiile sau majorat de la 762 de lei la 960 de lei. Legea  pensiilor prevede ca punctul de pensie să crească cu 100% valoarea inflaţiei şi jumătate din creşterea reală a salariului mediu brut  pe  economie. Şi cum guvernanţii se aşteptau ca inflaţia să fie de 2%,  au decis să adauge mai mulţi bani la pensii.

Ajutorul de minimis se doreşte a fi o altă măsură prin care Executivul să ajute economia. Peste 1.000 de IMM-uri ar urma să  beneficieze  de finanţare nerambursabilă de până la 100.000 de euro, cu  obligativitatea  de a crea 5 locuri de muncă.

Guvernul a mai negociat în aceste zile cu FMI-ul o măsură care ar  putea  afecta în bine aproape 1 milion de romani.  Ei ar putea să beneficieze de rate reduse cu până la 500 de lei în fiecare lună  în  următorii 2 ani. Obiectivul autorităţilor este să mute astfel banii  pentru  rate în consum. Măsura ar putea întroduce în piaţă aproximativ 4  miliarde  de lei, anual.

Mircea Coşea, invitat la Daily Income: Preţurile vor creste pe cascadă

Economistul Mircea Coşea a explicat în cadrul emisiunii Daily Income de la Antena 3 de unde vor proveni fondurile necesare creşterilor salariale.

"Lucrul cel mai rău este că va avea loc o creştere a preţurilor pe cascadă, de la 1 aprilie, ca urmare a introducerii accizei pe motorină şi pe benzină. Deci aici este o contrabalansare la care va trebui să ne gândim foarte mult. Creşterea salariului minim este importantă, dar în acelaşi timp, ea este - în lipsa unei scăderi a CAS-ului - o măsură care aduce o barieră în crearea locurilor de muncă", a declarat Mircea Coşea.




×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close