Antena 3 CNN Actualitate Daily Income. Soluţii salvatoare descoperite de români

Daily Income. Soluţii salvatoare descoperite de români

Daily Income. Soluţii salvatoare descoperite de români
Sursa foto: Foto: blog.smu.ed
30 Apr 2014   •   10:10
Valoarea cercetării româneşti este recunoscută peste hotare, luăm foarte multe premii la saloanele internaţionale de inventică şi părem să reintram încet-încet pe harta mondială a cercetării. Totuşi, problemele cele mai mari de care ne lovim ţin de finanţare şi implementare atunci când vrem să începem producţia. În mod paradoxal, rezulatele continuă să vină, iar unul dintre domeniile în care excelăm este medicina.

Descoperirile şi invenţiile românilor au un succes răsunător la nivel mondial, iar premiile nu contenesc să vină. Rezultate notabile am înregistrat în medicină, rezultatul cercetărilor fiind de mare folos pentru viitorul umanităţii. Cercetărorii clujeni au reuşit să creeze o reţetă de sânge artificial, după o muncă de 6 ani. Până acum, testele preliminare pe şoareci au rezultate încurajatoare. Sângele artificial ar fi foarte util în cazul intervenţiilor chirurgicale în care se pierde mult sânge sau în cazul accidentelor.

Anul trecut, România a mai marcat o premieră. O echipă de cercetători de la Institutul Naţional Victor Babeş, sub conducerea academicianului Laurenţiu Mircea Popescu, descoperitorul telocitelor, a realizat primul transplant de telocite şi celule stem în inimă. Experimentul a fost realizat pe animale de laborator, pentru refacerea inimii după un infarct miocardic experimental.

O altă invenţie românească premiată cu aur la Bruxelles este o tehnologie care ajută la regenerarea rapidă a nervilor periferici. Metoda presupune implantarea unui tub biologic care să ghideze regenerarea nervului, fără a-l mai sacrifica, aşa cum se întâmplă în prezent. Invenţia românească are însă şi un mare impact comercial. În prezent, există două firme în lume care produc tehnologii asemănătoare, dar cu preţuri de 500 de dolari pentru un tub de doi centimetri, în vreme ce produsul românesc ar costă în jur de 30 de euro.

Tot cu medalia de aur a fost premiată la Geneva o echipă, condusă de profesorul Alexandru Ciocâlteu, care a inventat o metodă revoluţionară de dializă. Cercetătorii au demonstat că funcţiile aparatului de dializă pot fi preluate de propriul organism. Peritoneofiltrarea este o metodă viabilă care permite nu numai scăderea costurilor acestui tratament, dar şi o îmbunătăţire evidentă a calităţii vieţii bolnavilor, potrivit medicilor.

Cercetarea românească are rădăcini vechi. Multe dintre descoperirile şi invenţiile savanţilor autohtoni au schimbat definitiv viaţa a milioane de oameni din întreaga lume.

Inventatorul român Marian Velcea a fost invitatul lui Adrian Maniuţiu în cadrul emisiunii Daily Income. Cercetătorul a creat un plasture care, în combinaţie cu un aparat electronic, grăbeşte timpul de vindecare.





 

 



×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close