Antena 3 CNN Actualitate Daily Income. Terorismul şi interesele financiare

Daily Income. Terorismul şi interesele financiare

Daily Income. Terorismul şi interesele financiare
Sursa foto: Foto: VideoNews
20 Mai 2015   •   10:22
Au trecut mai bine de 24 de ore de când gruparea jihadistă salafistă din Sahel Al-Mourabitoune afirmă într-o înregistrare audio că-l deţine pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie. Preşedintele şi premierul s-au întâlnit de urgenţă pentru a discuta acest subiect iar MAE a înfiinţat o celulă de criză, din care fac parte şi serviciile secrete.
 
Pentru că de obicei aceste situaţii au o dimensiune financiară importantă, subiectul a fost dezbătut în ediţia de miercuri a emisiunii Daily Income, realizată de Adrian Măniuţiu, la Antena 3. 
 
Omul de afaceri Ilan Laufer a explicat că astfel de situaţii sunt abordate specific de fiecare stat în parte şi că statul român trebuie să vadă ce resurse poate mobiliza pentru a se asigura că românul va fi eliberat. 
 
"E un cetăţean care nu se află acolo întâmplător. Era plecat la muncă şi înţeleg că avea un rol de pază. În clipa în care un stat se confruntă cu astfel de situaţii există o celulă de criză care se activează. Vă dau exemplu din Israel. Israel nu negociază nimic cu teroriştii. Sunt state şi state şi fiecare decide în ce măsură doreşte să negocieze cu teroriştii sau nu. Directivele europene şi americane sunt de a nu negocia cu teroriştii şi totuşi statul român trebuie să încerce, prin relaţii diplomatice şi presiuni majore să reuşească să elibereze acest cetăţean captiv de vreo 50 şi ceva de zile."
 
Laufer a explicat că gruparea care a revendicat răpirea este aliată cu organizaţia Stat Islamic şi are acces la resurse importante. 
 
"Nu trebuie să lăsăm teroriştii să ne intimideze şi trebuie să vedem că această grupare este una aliată cumva cu Statul Islamic. Pentru cei care nu ştiu, SI este o ameninţare pentru întreaga lume, nu doar pentru zona respectivă. Ei doresc ca cine nu este cu islamul să nu mai existe. Resursele Statului Islamic în acest moment depăşesc astăzi 800 de milioane de euro, până la un miliard de euro pe an. Deci vorbim de o organizaţie teroristă care doreşte să distrugă tot, cu o suprafaţă mult mai mare decât a României, care controlează o parte din Irak şi o parte din Siria şi care are resurse de un miliard de euro."
 
"Dacă era vorba de nişte piraţi, cum se întâmplă pe mare, vin şi capturează o navă, după care cer o recompensă uriaşă, este o altă poveste, sunt nişte asigurări, discutăm de petroliere care au valori foarte mari, de cele mai multe ori piraţii obţin recompensele şi eliberează şi vasul şi echipajul. În acest caz individual însă, în care un român care lucrează în Africa este răpit de o grupare teroristă, nu cred că prioritatea zero este intervenţia acestei companii. Sigur, există o colaborare cu serviciile locale, dar intervenţia statului român este prioritară. În fond, este o operaţiune a serviciilor secrete, plecată de la cel mai înalt vârf şi în foarte mare măsură probabil că nu vom afla mare lucru decât după eliberare."

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close