Antena 3 CNN Actualitate Daniel Morar a vorbit cu ambasadorul SUA despre interceptări, dar nu şi cu parlamentarii români

Daniel Morar a vorbit cu ambasadorul SUA despre interceptări, dar nu şi cu parlamentarii români

Daniel Morar a vorbit cu ambasadorul SUA despre interceptări, dar nu şi cu parlamentarii români
Sursa foto: Foto: Mediafax
13 Apr 2011   •   15:31

Şeful DNA, Daniel Morar, i-a dat explicaţii ambasadorului american, în scandalul interceptărilor ilegale din mai 2007, arată Jurnalul Naţional. Morar a discutat cu oficialul american, deşi în faţa parlamentarilor români a refuzat să facă declaraţii, pe motiv că Justiţia este o putere separată în stat.

Scandalul interceptărilor ilegale din 2007 a izbucnit după ce fostul şef al SIE, Claudiu Săftoiu, a afirmat că serviciul său a interceptat convorbiri telefonice cu mandat de la procurorul general. Potrivit legii, interceptările se fac doar de SRI, cu mandat de la judecător.

După declaraţiile făcute de Săftoiu, Parlamentul a înfiinţat o comisie de anchetă. Liderii parlamentari au cerut ca în faţa comisiei să apară atât procurorul general, Codruţa Kovesi cât şi şeful DNA, Daniel Morar.

Cererea a declanşat un schimb de scrisori între conducerea Parlamentului şi Ministerul Public. Codruţa Kovesi i-a scris preşedintelui Camerei Deputa­ţilor de la acea vreme, Bogdan Olteanu, că nici un procuror nu se va prezenta în faţa Comisiei pentru că magistraţii răspund doar în faţa CSM. Mai mult, citarea unor procurori la o comisie parlamentară reprezintă un amestec în acti­vi­tatea procurorilor, a declarat Kovesi.

Deşi nu s-a prezentat în faţa parlamentarilor români, procurorul-şef Daniel Morar s-a dovedit dispus să vorbească despre acest caz cu ambasadorul Statelor Unite, arată o cablogramă Wikileaks din mai 2007.

"Suntem putere separată în stat - justiţia nu poate fi interoga­tă de Parlament", spune şeful DNA, Daniel Morar.

După doi ani de la scandal, în februarie 2009, lui Daniel Morar i-a scăpat informaţia că DGIPI interceptează telefoane, cu toate că nu avea nicio bază legală să facă acest lucru, scrie Jurnalul Naţional.

"Spre deosebire de alte unităţi de parchet, serviciul tehnic al DNA, prin ofiţeri de poliţie judiciară, poate asculta şi reda interceptările pe care le fac SRI şi DGIPI", mai spune Morar.

În 2003, DGIPI a negociat cu o firmă achi­ziţionarea de aparate de interceptare a convorbirilor GSM, în banda de frecvenţă de 900 şi 1.800 de megahertzi.

Şeful DNA a dat explicaţii ambasadorului SUA, dar a refuzat parlamentarii din comisia de anchetă şi a văzut paiul din urechile DGIPI.



×
Subiecte în articol: Daniel Morar interceptari SIE Kovesi
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close