Antena 3 CNN Actualitate De ministeriatul lui Udrea se leagă şi alte dosare "uitate" în sertare. Ce urmează după "Gala Bute" şi "Microsoft"

De ministeriatul lui Udrea se leagă şi alte dosare "uitate" în sertare. Ce urmează după "Gala Bute" şi "Microsoft"

De ministeriatul lui Udrea se leagă şi alte dosare "uitate" în sertare. Ce urmează după "Gala Bute" şi "Microsoft"
Sursa foto: Foto: Agerpres
12 Feb 2015   •   12:40

De ministeriatul Elenei Udrea se leagă şi alte dosare, nu doar celebrele deja Gala Bute şi Microsoft. Celelalte dosare fac parte însă dintr-o serie lungă şi neagră a procurorilor care ţin la sertar, uneori cu anii, dosare deschise la sesizarea unor alte instutuţii ale statului şi păstrate până la momentul politic oportun.

 
La loc de cinste printre dosarele ţinute la sertar se află cele în care personaje principale sunt Elena Udrea şi protejatul ei, Nelu Iordache. Abonat la contractele Ministerului Dezvoltării, Iordache a câştigat de-a lungul anilor 1,1 miliarde de euro din contracte date pe vremea Elenei Udrea. 
 
Cel mai cunoscut este contractul câştigat în 2012 pentru lucrări de infrastructură în trei judeţe şi pentru care Iordache a prezentat la licitaţie scrisori false de garanţie emise de către o bancă din Irak. Matrapazlâcul care-i aducea lui Iordache 500 de milioane de euro a fost dezvăluit de Oana Stancu.
 
La emisiunea Exces de putere, Marcel Boloş, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării la acea vreme, a promis că va sesiza Parchetul.
 
Jaful de la Ministerul Dezvoltării a fost confirmat şi de un audit comandat de Eduard Hellvig, pe atunci ministru al Dezvoltării, audit urmat de sesizări către DNA şi Ministerul de Interne.
 
Şi, totuşi, nimic nu s-a întâmplat în aceste cazuri, nici chiar atunci când Nelu Iordache a căzut în mâna DNA într-un alt dosar. Faptul, deşi revoltător, nu a mirat pe nimeni, practica procurorilor de a ţine dosare la sertar chiar şi atunci când sunt implicate instituţii de prim rang ale statului fiind de notorietate. 
 
În lunga lista neagră a dosarelor uitate se află şi unul în care rolul principal aparţine Ministerului Agriculturii şi deschis după ce Vlad Săvulescu, fost director al Direcţiei Privatizare a ADS, condamnat cu executare în dosarul ICA, a formulat o plângere penală împotriva mai multor funcţionari din Ministerul Agriculturii, pentru că au refuzat să pună la dispoziţia instanţei actele prin care Ministerul Agriculturii s-a constituit la cererea DNA, în mod nejustificat, parte civilă în dosarul ICA. 
 
Unul dintre cei pentru care Săvulescu a făcut plângere, secretarul general al ministerului Virgil Găman, la fel ca şi Nelu Iordache, a fost anchetat într-o altă speţă. Acuzaţiile fiind de luare de mită, instigare la spălare de bani şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Asta însă nu a schimbat cu nimic soarta plângerii lui Săvulescu. Dosarul a fost pur şi simplu ignorant. 
 
Culmea este că în acest dosar nu s-a mişcat nimic, nici după ce luju.ro a demonstrat că nu doar ministrul Dacian Ciolos a greşit în acest caz, dar şi că Daniel Constantin ar fi încălcat legea asumând tacit existenţa prejudiciului, însă evitând să trimită instanţei documentele justificative. În plângerea penală, Dacian Cioloş este acuzat de abuz în serviciu, iar Daniel Constantin de favorizarea infractorului. Totul a fost însă pur şi simplu ignorat de către procurori. 

×
Subiecte în articol: Elena Udrea dosare Nelu Iordache
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close