Antena 3 CNN Actualitate Locul din România unde trăiește un animal biblic, unic în lume

Locul din România unde trăiește un animal biblic, unic în lume

Un animal biblic, unic în lume, îşi are habitatul într-un singur loc din țara noastră. Iată despre ce este vorba.

Locul din România unde trăiește un animal biblic, unic în lume
Sursa foto: Arhiva Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    12 Dec 2022   •   20:01

La 35 de kilometri de Iaşi, la Movileni, există o zonă de stepă, cu stâncă, nisip și ierburi înalte din rezervația ”Dealul lui Dumnezeu”, considerată leagănul unor făpturi extraordinare, care și-ar putea afla locul în mitologii.

Acolo se găsesc peste 500 de specii de șerpi cu o capacitate fenomenală de a se camufla foarte ușor și este foarte greu de deosebit de solul pe care se târâie. Dacă este însă încolțită, nu ezită să atace și veninul său este extrem de periculos în orice anotimp.

Viperele de stepă trăiesc într-un spațiu endemic rezervat lor de mii de ani, motiv pentru care sunt și protejate de lege.

Cei care reușesc totuși să le vadă pot depune mărturie că întâlnirea cu aceste ființe este una marcată de curiozitate, extaz, dar și spaimă.

Este vorba despre o specie unică de reptile, care se găsește numai în România - și pe care unii o identifică cu șarpele biblic (poate de aceea locul se va fi numit și ”Dealul lui Dumnezeu”), notează antenasatelor.ro

Legendele locului spun că ar putea fi din neamul balaurului spintecat de Sfântul Gheorghe.

Locul din România unde trăiește un animal biblic unic în lume

Rezervația "Dealul lui Dumnezeu "  a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile Nr.1964 din 13 decembrie 2007 (privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România) și se întinde pe o suprafață de 579 hectare.

Aria protejată reprezintă o zonă depresionară (în regiunea bioegeografică continentală) în sudul Dealurilor Moldovei (pajiști stepice, mlaștini, turbării, terenuri arabile, tufărișuri) ce adăpostește și protejează o reptilă (endemică pentru țara noastră) din specia Vipera ursinii ssp moldavica, cunoscută sub denumirea de viperă-de-stepă, specie aflată pe lista roșie a IUCN.

În arealul sitului este semnalată și prezența unei insecte protejate la nivel european prin Directivei CE 92/43/CE din 21 mai 1992 (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică); cunoscută sub denumirea de cosaș de stepă (Saga pedo); specie considerată vulnerabilă și aflată de asemenea pe lista roșie a.

×
Subiecte în articol: loc România animale salbatice vipera
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close