Antena 3 CNN Actualitate Demiterea șefului ASF după creșterea prețurilor RCA este ”o soluție”, susține purtătorul de cuvânt al PNL

Demiterea șefului ASF după creșterea prețurilor RCA este ”o soluție”, susține purtătorul de cuvânt al PNL

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a anunțat că șeful Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, va fi chemat în Parlament pentru a fi audiat despre creșterea foarte mare a prețurilor polițelor RCA. Acesta a declarat că ”demiterea este o soluție”.

Demiterea șefului ASF după creșterea prețurilor RCA este ”o soluție”, susține purtătorul de cuvânt al PNL
Sursa foto: Hepta & Agerpres
de Adelina Miron    |    07 Feb 2022   •   19:09

„Vom solicita audierea președintelui ASF într-o ședință comună a Comisiilor de Buget și prezentarea anumitor justificări pentru prețurile RCA și soluțiile pe termen lung. Trebuie să ne asigură că nu este vorba de o lipsă de acţiune, ca în cazul crizei din energie şi trebuie dă ne asigurăm că ASF studiază şi vine cu propuneri concrete, cu privire la stabilizarea preţului la poliţele asigurărilor din România. Afectaţi sunt beneficiari poliţelor cât şi transportatorii”, a spus Ionuţ Stroe.

„După audiere trebuie luate alte măsuri. Demisia și demiterea, pentru că se află sub control parlamentar, este o soluție și va trebui luată. A existat o solidaritate față de ceea ce am spus. Trebuie să protejăm societățile românești.”, a precizat purtătorul de cuvânt al PNL.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a transmis că ”va da curs” solicitării PNL în privința audierii.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat la cunoștință de anunțul făcut de Partidul Național Liberal de a solicita audierea Președintelui Autorității de Supraveghere Financiară într-o ședință comună a Comisiilor de Buget-Finanţe ale Camerei Deputaţilor și Senatului, în scopul prezentării situației din piața RCA (asigurarea de răspundere civilă auto obligatorie), precum și soluțiile pe termen lung.

Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară va da curs oricărei invitații din partea Parlamentului, pentru a prezenta lămuriri cu privire la activitatea sa și la evoluțiile piețelor pe care le supraveghează.

Totodată, având în vedere legislația europeană în vigoare, Autoritatea de Supraveghere Financiară a menționat întotdeauna faptul că nu poate interveni, în sensul impunerii nivelului primelor de asigurare, indiferent de categoria și tipul autovehiculului sau de segmentul în care se încadrează proprietarul acestuia. Orice încălcare a directivelor europene (în cazul de față, Directiva 2009/138/EC privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare - Solvabilitate II) poate atrage procedura de infringement.

Cu referire la modul de stabilire a tarifelor RCA de către societățile de asigurare, precizăm că acestea își calculează tarifele RCA bazându-se, în principal, pe propriul istoric al daunalității și pe previziunile cu privire la evoluția acesteia și a altor cheltuieli care decurg din încheierea contractelor RCA, potrivit art. 18 – Stabilirea primei de asigurare RCA și informarea asiguratului din Legea nr. 132/2017”, a transmis, luni, Autoritatea de Supraveghere Financiară, printr-un comunicat de presă.

 

×
Subiecte în articol: ASF PNL RCA demitere
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close