Antena 3 CNN Actualitate Dezvăluirile făcute de nora asistentei care a murit de COVID-19. Explicaţiile profesorului Alexandru Rafila

Dezvăluirile făcute de nora asistentei care a murit de COVID-19. Explicaţiile profesorului Alexandru Rafila

Alexandra Cozer, nora Doiniței Militaru, asistenta în vârstă de 55 de ani care s-a infectat cu COVID-19 și a murit după 7 zile de internare la secția ATI a spitalului Victor Babeș, a vorbit în exclusivitate la ''Sinteza Zilei''.

Dezvăluirile făcute de nora asistentei care a murit de COVID-19. Explicaţiile profesorului Alexandru Rafila
de Iulia Gorgorin    |    15 Feb 2021   •   23:58

Alexandra Cozer, nora Doiniței Militaru, a povestit la Antena 3 despre momentele care au dus la cumplita tragedie.

Mama soţului ei era infectată cu noul coronavirus în momentul în care a fost vaccinată împotriva COVID-19.

''Pe 15 ianuarie a făcut vaccinul şi pe 7 februarie s-a stins. Eu nu am studii medicale şi nu îmi permit să spun că vaccinul a contribuit sau nu, însă nu mi s-a dat niciun răspuns în legătură cu acest lucru şi coincidenţa face că ea pe 15 s-a vaccinat şi seara când a venit acasă a avut acele reacţii adverse, aşa credeam noi la momentul respectiv, care de fapt erau simptomele COVID.

Întrebarea adresată profesorului Alexandru Rafila

Alexandra Cozer: ''Ce se întâmplă în organismul unui om când virusul există şi este activ, iar noi îi dăm acest ARN mesager, acest vaccin care este un mesaj. Ce se întâmplă? Se duc două lupte? Eu asta nu pot să înțeleg și nu mi-a explicat nimeni''.

Alexandru Rafila a explicat ce se întâmplă în cazul în care o persoană simptomatică este vaccinată.

''Nu pot să fac speculaţii legate de cauza decesului soacrei dumneavoastră. E regretabilă persoana, într-adevăr, tânără. Infecţia virală înseamnă că virusul pătrunde în organism şi se multiplică. La persoanele care fac forme asimtomatice, această multiplicare este redusă. La cei care fac forme simptomatice, deci la cei care apar simptomele care deja sunt cunoscute de căte toată lumea, multiplicarea este intensă. Ce se întâmplă cu vaccinul? Soacra dumneavoastră a fost vaccinată probabil la câteva zile după ce s-a infectat. Bănuiesc că asta este situația. Vaccinul duce la producerea unor proteine virale, identice cu cele rezultate în urma multiplicării virusului. De fapt și boala și vaccinul sunt elementele care declanșează un răspun imun care este reflectat prin diverse tipuri de anticorpi care vin fie să blocheze virusul, fie nu au un efect așa de evident'', a explicat profesorul.

Rafila: ''Nu trebuie să te testezi decât dacă eşti simptomatic. Asta este foarte clar. Dacă eşti simptomatic, nu te vaccinezi!''

''Oricum, recomandarea de administrare a vaccinului este ca în cazul unei infecţii virale, să nu te vaccinezi decât după vindecarea unei infecţii virale. Acum dacă ai o infecţie respiratorie virală este foarte probabil să fie COVID. E mult mai puţin probabil să fie gripă, de exemplu, în acest moment şi atunci trebuie să te testezi. Nu trebuie tu să te testezi. Asta e iar o chestiune care trebuie să fie foarte clară. Dacă eşti simptomatic, ai dreptul să te tesezi. Fie anunţ la 112, fie să te duci la o unitate de Primiri Urgenţe. Mie îmi pare rău că nu s-a găsit soluţia încât la medicul de familie să poţi să te testezi, măcar cu un test rapid. E o manoperă foarte simplă. Important este să fie personal medical calificat să se recolteze'', a explicat medicul Alexandru Rafila.

Alexandra Cozer, diagonsticată cu COVID în luna decembrie

Tânăra povesteşte că a fost testată pozitiv la jumătatea lunii decembrie şi nu avea simptome de COVID.

'''Eu eram un om asimptomatic. Simptomele au apărut după. Oboseală şi dureri musculare pe care puteam să le pun pe fondul unei perioade agitate din viaţa mea. Nu m-aş fi gândit vreodată că pot fi pozitivă, iar eu ieşind în societate şi în afara locuinţei mele, o puteam eu îmbolnăvi pe mama soacră, iar acest lucru nu puteam să mi-l iert vreodată, dacă putea să se îmbolnăvească de la mine. 

Alexandru Rafila: În momentul când aţi devenit simptomatică trebuia să vă testaţi. E foarte clar. Aceste simptome uşoare, de gripă şi de răceală trebuie investigate'', a spus Alexandru Rafila.

''Pe data de 2 februarie le-am făcut socrilor un test rapid şi au ieşit negative. Nu este o avere să îţi cumperi un test rapid. Dacă statul nu ne ajută în ideea testării înainte de vaccinare, putem noi să facem acest lucru. Un test rapid nu este exagerat de scump. Toată lumea şi-l poate permite'', a spus Alexandra.

Rafila, despre problema testelor rapide

''Aveţi dreptate. Singura problemă este că persoanele asimptomatice, în mare majoritate a cazurilor dau teste negative, chiar dacă sunt infectate. Asta este problema. Testele rapide sunt relevante la persoanele care au simptome. Minimale, cum aţi spus dumneavoastră, sau alte tipuri de simptome, cum ar fi pierderea gustului sau a mirosului. La acele persoane, ele sunt relevante (...) Din păcate, la aceste persoane testele rapide nu sunt relavante, de cele mai multe ori. Asta e o problemă a performanţei testului. Nu avem ce să facem, cel puţin în acest moment. Ce o să fie peste câteva luni, nu ştiu'', a explicat profesorul Alexandru Rafila, în exclusivitate la Antena 3.

Interviul complet, în imaginile video de mai sus.

Ciiți și: Încă un cadru medical și-a pierdut viața după vaccinare: "Pe mine mă mută la ATI, stați liniștiți, sunt bine, vă sun când mă întorc"
 

 

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close