Antena 3 CNN Actualitate Diferenţe de preţ de până la 300 de lei la testele COVID, în funcţie de clinică. Acestea sunt categoriile care se pot testa gratuit

Diferenţe de preţ de până la 300 de lei la testele COVID, în funcţie de clinică. Acestea sunt categoriile care se pot testa gratuit

Diferenţele de preţ pentru testele COVID variază foarte mult la clinicile private, până la 300 de lei, iar în această perioară rece, în care coronavirusul se poate asocia cu gripa sezonieră, solicitările de testare au crescut.

Diferenţe de preţ de până la 300 de lei la testele COVID, în funcţie de clinică. Acestea sunt categoriile care se pot testa gratuit
Sursa foto: Hepta
de Milena Niță    |    10 Noi 2020   •   14:15

Testele rapide Real Time PCR, care detectează prezenţa coronavirusului în organism, costă la clinicile private între 230 şi 390 de lei, iar rezultatele sunt gata în maxim trei zile lucrătoare, potrivit ziare.com.

Dacă cineva doreşte un rezultat mai rapid, timpul sepoate scurta, dar preţul creşte. Pentru 100 de lei în plus, rezultatul este gata în 12 ore de la recoltare. Proba care se recoltează la testul Real Time PCR constă într-un exsudat nazofaringian şi faringian.

Acum, în sezonul rece, clinicile au şi pachete cu teste pentru COVID-19 şi gripa sezonieră, dintr-o singură probă, variantă care costă 420 de lei. De asemenea, testarea se poate face şi la domiciliu, contra sumei de 380 de lei. 

De ce apar diferenţe mari de preţ

Diferenţa de preţ pentru testele COVID ar putea fi dată de aparatura diferită folosită de clinici, susţin unii experţi. Mai exact, aparatele sunt de generaţii diferite şi folosesc metode diverse. 

Astfel, unele analizează probele automat, adică, dupa ce proba este introdusă, aparatul face tot, fără să mai fie necesară intervenţia omului pentru prelucrare. Alte aparate sunt semiautomate, adică extragerea probelor se face manual, deci, este implicat şi omul în prelucrarea analizei.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat că se analizează evoluţia preţurilor testelor COVID-19 şi că a sesizat diferenţe mari de preţuri între clinici, dar susţine că reglementarea pieţei nu ar fi o soluţie.

"În acest caz nu este vorba de aliniere, ci de variaţii foarte mari ale preţurilor - între 150 lei şi 450 lei, ceea ce indică o piaţă imatură. Nu, nu cred că cea mai bună variantă ar fi reglementarea pieţei, ci mai degrabă o transparentizare a acesteia, astfel încât clienţii să afle că există diferenţe de preţ si că pot găsi variante mai ieftine. În acest fel, se va crea o presiune asupra acelor clinici care practică preţuri mari", susţine Chiriţoiu.

Cine beneficiază de test COVID gratuit

Categoriile de persoane care pot beneficia de testare gratuită apar în metodologia emisă de Institutul de Sănătate Publică şi sunt următoarele:

- pacienţii care prezintă simptomatologie respiratorie
- contacţii direcţi, identificaţi în urma anchetelor epidemiologice, şi care prezintă simptomatologie
- pacienţii care urmează să facă tratamente pe chimioterapie sau radioterapie, adică pacienţii oncologici
- pacienţii care urmează să aibă intervenţii chirurgicale
- personalul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (beneficiarii, personalul auxiliar şi sanitar).

×
Subiecte în articol: teste COVID pret Bogdan Chiriţoiu

ȘTIRI

Petrolul rusesc, interzis de astăzi în UE. Ce urmeaza după intrarea în vigoare a embargoului

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close