Ediţia de sâmbătă a emisiunii "Dincolo de ştiri", realizată de Cristina Ţopescu, a abordat tema creditelor în franci elveţieni, o capcană în care au căzut mulţi români şi din care nu se ştie cum vor scăpa.
Ca exemplu, un cetăţean al României, Daniela Petcu, a povestit, într-o intervenţie telefonică în emisiune, povestea ei:
"Ceea ce ne interesează, la BNR, este să nu avem probleme, a împărţi vinovăţiile acum nu este o soluţie. Aici sunt două lucruri. Sunt absolut de acord cu întrebările lui Radu Soviani. În legătură cu o activitate viitoare. Din păcate, indiferent de concluziile legate de activitatea BNR în 2007, că a fost sublimă, că a fost odioasă, nu văd nicio relevanţă pentru rezolvarea problemei actuale cu francii. O judecată se poate face în termeni relativi, nu în termeni absoluţi. Da, se putea face mai bine, dar trebuie termeni relativi. În termeni comparativi putem evalua de ce suntem într-o situaţie mai bună, dar nu rezolvă problemele oamenilor. Soluţiile nu sunt la BNR, dar sunt tot soiul de întrebări legate de BNR. Acest lucru mi se pare important. Banca Naţională trebuie să facă un singur lucru în această chestiune - să dimensioneze corect această problemă. Nu poate veni cu alte soluţii."
Economistul Radu Soviani a explicat că băncile sunt obligate să rezolve aceste probleme şi că BNR ar trebui să aibă o poziţie mai fermă în dialogul cu acestea.
Suciu a explicat, în detaliu, ce poate să facă BNR în acestă situţie.
Eu nu sunt avocatul băncilor şi nu pot să răspund în numele lor. Ce poate face BNR aici este destul de clar. Buna informare, discuţia cu băncile şi încercarea de a aduce elemente de reglementare prin care BNR a simplificat conversia, unde este cazul. Banca Naţională nu are mandat, acolo este vorba de Protecţia Consumatorilor. De aici vine dezamăgirea. Nu este o scuză sau o încercare de a ieşi dintr-o discuţie."
"De ce s-a dus acest produs al francului elveţian şi aici răspunderea personală poate fi găsită la BNR. Istoric, cercetătorii economici vor dovedi ce implicare a avut BNR. Şi a doua chestiune, ce poate face BNR în acest moment, este să transmită băncilor, de fiecare dată, că dacă nu rezolvîă problema, sunt obligate să vină cu capital. Şi mai văd o responsabilitate a BNR. Să nu lase problema să se stingă de la sine, să existe un interes activ."
Dan Suciu a încheiat intervenţia dând asigurări că BNR este direct implicată în această problemă.
"Vreau să îl asigur pe Radu Soviani dar şi pe cei afectaţi că există un interes direct al BNR în această problemă, dar există o limită de discurs pe care BNR o are. Ceea ce cred că este foarte rău este că se atribuie o serie întreagă de fapte BNR. Cred că este un interes comun public să discernem faptele de neadevăruri. Rog mai mult discernământ."