Antena 3 CNN Actualitate DNA intervine în procesul civil dintre Kovesi și jurnaliștii Antena 3

DNA intervine în procesul civil dintre Kovesi și jurnaliștii Antena 3

DNA intervine în procesul civil dintre Kovesi și jurnaliștii Antena 3
06 Mar 2018   •   21:32

Direcția Națională Anticorupție intervine în procesul civil dintre Laura Codruța Kovesi și jurnaliștii Mihai Gâdea, Radu Tudor, Bianca Nae, Mugur Ciuvică și Răzvan Savaliuc.

Șefa DNA cere 1 milion de lei daune, după ce în platoul ”Sintezei Zilei” s-au pus simple întrebări și s-au emis opinii, referitoare la cazul Mircea Băsescu - Bercea Mondial.

DNA cere toate documentele de la dosar, ”în interesul soluționării unui dosar penal”.

Răzvan Savaliuc a cerut instanței să solicite lămuriri în acest caz și să nu se lase intimidată.

”Doamna Kovesi v-a dat în judecată pe motiv că a suferit moral de nu știu cât, un milion de lei. Problema este următoarea. Cazul e aberant din start. Trebuia chiar de la prima ședință să fie respins, un demnitar nu poate să sufere moral. Putea să sufere moral dacă era Veronica Micle sau maică la schit. Putea să fie îndreptățită dacă în urma a ceea ce ați spus își pierdea postul. Dacă avea o problemă de familie, dacă o lăsa soțul. Sau trei, cum s-a întâmplat la mine, au adus martori și au spus că se uitau la el cu dispreț. Ea nu a adus o probă a suferinței ei. Este o absurditate. Dacă demnitarii încep să dea în judecată pe civil jurnaliștii, noi am terminat cu presa. Gândiți-vă câte se spun despre Dragnea, despre premier. E o persoană publică, sigur că te expui, nu poți să vii ca procuror-șef la DNA să spui că ești criticată la televizor. Ce mă miră, în toate motivările, de regulă cel care mă dădea în judecată cereau sume în exces. Judecătorul spunea că este dreptul lui de a calcula paguba morală. Cred că până la urmă, judecătorii sunt speriați. Nu poți să disociezi între persoana fizică și un demnitar. Când s-a dus la proces era diferită de șefa DNA? În cazul de față este un proces civil, ce treabă are dosarul dumneavoastră, aici intervine o presiune asupra magistraților, e un proces civil, n-are ce să caute DNA acolo, ce să afle din dosarul acela? E o formă de presiune, până la urmă. Eu am dat-o în judecată pe doamna Kovesi, a trimis avocata Parchetului General, din punctul acesta de vedere e o formă de presiune. Regulile democrației cereau ca ea, cu funcția pe care o are, să nu vă dea în judecată. DNA trebuie să răspundă care este legătura dintre dosarul dumneavoastră civil și dosarul de la DNA” a spus jurnalistul Ion Cristoiu la Antena 3.

”În sistemul creat, presa, divizia binomului, a avut un rol crucial. Unitățile acestea militare erau cele care primeau de la DNA, iar ei începeau deja să te toace. Când te duceau la judecătorul de drepturi și libertăți, suspectul era deja făcut pulbere. Corupt, penal, criminal. Această parte a presei a fost creată prin distrugerea mogulilor sub pretextul de mogul. Când erau trusturi puternice, se concurau între ele. Primul lucru a fost spargerea mogulilor. După asta s-au creat aceste unități militare, ar trebui ca și site-urile să își publice acționariatul. În momentul în care a avut loc o redistribuire a proprietății în presă, s-au creat în interiorul unor trusturi, ziare, televiziuni - unități de comando. Săracul patron nu putea să facă nimic. La ora actuală se încearcă spargerea a ceea ce a mai rămas din presa independentă. Au plecat mulți și și-au creat propriile site-uri. S-a creat această impresie, în timp ce presa independentă, chiar dacă nu are o poziție comună, la alții sunt ordine pe unitate. Până și cuvintele sunt la fel. Întâlnesc texte care par trimise de cineva. Aici este o mare bătălie. Mă tem că procesele pe civil, dacă doamna câștigă, se dă drumul la posibilitatea ca toți demnitarii să ne dea în judecată pe civil și ne-a luat dracu'. Nu te arestează, plătești. Dacă te arestează sare UE, așa...” a mai spus Ion Cristoiu.

La ”Sinteza Zilei” a vorbit și jurnalistul Victor Ciutacu, care consideră că descrierea potrivită pentru demersul DNA este cea de ”terorism”.

”Înțeleg că DNA vrea să sugereze faptul că între voi și niște judecători există implicații penale? Vă bănuiește cineva că ați dat șpagă judecătorilor sau că v-au dat ei să vă luați de doamna Kovesi? (...) Domnul Horodniceanu a fost penal timp de un an, prin grija doamnei Kovesi, fără să știe. Mi se pare de noaptea minții, la fel cum mi se pare și faptul că DNA intervine în procesul civil dintre voi și șefa lor” a explicat Victor Ciutacu.

Și jurnalista Sorina Matei a reacționat în acest caz.

”Laura Codruţa Koveşi a dat în judecată în 2015 jurnalişti de la Antena 3 care au criticat-o public pentru modul cum de fapt nu s-a instrumentat dosarul Bercea Mondial- Mircea Băsescu când Laura Codruţa Kovesi era procuror general al României. Dosarul, deşi vechi, s-a mişcat şi a fost instrumentat abia după ce Antena 3 a difuzat înregistrările cu Mircea Băsescu, mai întâi prin învăluirea unei speţe de şantaj, şi abia apoi printr-un dosar pe Mircea Băsescu care a fost confirmat de instanţe prin decizie definitivă de condamnare. Însă Laura Codruţa Kovesi s-a simţit lezată şi, în nume personal, pe persoană fizică, nu ca şef de instituţie, a depus acţiune în instanţă, considerând că întrebările şi comentariile unor jurnalişti şi din partea unei staţii i-au creat un “grav prejudiciu de imagine şi au adus o gravă atingere demnităţii umane”.

Deşi instanţa pe fond a admis acţiunea făcută în nume personal, pe persoană fizică, de către Kovesi, găsind în mod curios vinovaţi jurnalişti care nici măcar nu au participat în emisiune sau care nu au făcut comentarii, iar apoi procesul a fost strămutat de două ori şi tărăgănat, astăzi vedem evoluţii periculoase în acest caz, în care Laura Codruţa Kovesi, în nume personal, ca persoană direct implicată, foloseşte indirect şi în subteran puterea instituţiei pe care o conduce pentru a interveni în procesul ei civil.

Intervenţia DNA, a unei instituţii de forţă, a unei direcţii de parchet anticorupţie, într-un proces civil în care persoana privată Laura Codruţa Koveşi este parte şi se consideră vătămată, printr-o adresă trimisă instanţei în care solicită intempestiv documente din dosarul civil în interesul soluţionării unei cauze PENALE, este un puternic şi real factor de presiune la adresa instanţelor care sunt menite să judece independent, imparţial şi echidistant această speţă în mod definitiv. 
Fundamental este ca judecătorii să nu se lase influenţaţi, presaţi, timoraţi sau să fie speriaţi. Ca procuror şef al DNA nu ai voie niciodată să foloseşti împotriva nimănui forţa şi puterea instituţiei pe care o conduci ca să pui presiune sau să intimidezi instanţe şi judecători .Cu atât mai mult când vorbim de o situaţie personală, de un interes personal, de un caz în care chiar tu eşti parte.

Practica universală a CEDO dă dreptul jurnaliştilor să critice autorităţile statului, chiar permite doze de exagerare când vine vorba de persoane care aparţin instituţiilor statului sau de reprezentanţi ai săi. Iar rolul jurnalistului este să ofere publicului informaţie, să fie mereu în slujba celor conduşi, nu a conducătorilor. Jurnalismul de investigaţie se concentrează pe abuzul de putere, pe urmărirea banilor, pe mari afaceri de corupţie sau judiciare, este adevăratul watchdog de pe coridoarele puterii. Indiferent la ce staţie, ziar sau site lucrăm” scrie Sorina Matei pe Facebook.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close