Antena 3 CNN Actualitate DNA: Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, urmărit penal pentru licitaţii trucate

DNA: Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, urmărit penal pentru licitaţii trucate

DNA: Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, urmărit penal pentru licitaţii trucate
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    16 Dec 2013   •   12:58
Procurorii l-au anunţat, luni, pe preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, că este urmărit penal în dosarul privind licitaţiile trucate, urmând să fie chemat din nou la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru a da o declaraţie, potrivit unor oficiali din DNA, informează Mediafax.
 
Oficiali din DNA au declarat că anchetatorii i-au adus la cunoştinţă lui Prioteasa, că a fost începută urmărirea penală în cazul lui, în dosarul în care sunt vizaţi funcţionari ai instituţiei, care ar fi intervenit pentru adjudecarea unor licitaţii de către firme agreate, în schimbul unor "comisioane".

Preşedintele CJ Dolj nu a făcut declaraţii la ieşirea de la Direcţia Naţionale Anticorupţie, unde a fost împreună cu avocatul său.
 
Pe 11 decembrie, procurorii DNA au făcut percheziţii la Consiliul Judeţean Dolj, de unde au ridicat zeci de cutii cu documente şi unităţi de calculator. Tot atunci au fost făcute percheziţii şi la locuinţa din Craiova a lui Ion Prioteasa.
Preşedintele CJ Dolj arăta atunci, că va pune la dispoziţia anchetatorilor toate documentele care îi vor fi solicitate.
 
Potrivit DNA, percheziţiile de la sediul CJ Dolj au fost făcute în cadrul unui dosar în care sunt vizaţi opt funcţionari ai instituţiei, care ar fi intervenit în procedurile de atribuire a contractelor ce aveau ca beneficiari instituţia publică, direcţionându-le către firmele agreate, percepând în schimb un "comision" din valoarea contractelor".
 
"Din cercetările efectuate de procurori până în acest moment a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, prin eludarea cadrului legal în domeniul achiziţiilor publice, funcţionarii publici din cadrul Consiliului Judeţean Dolj implicaţi au favorizat agenţi economici cărora le-au fost atribuite lucrări direct, fără publicarea anunţului de intenţie (ex - contracte de prestări servicii prin lucrărilor, în scopul justificării procedurii de achiziţie atribuite direct la 3 societăţi comerciale preferate pentru Centrul de recuperare şi reabilitare a persoanelor cu handicap Filiaşi) ori prin interpunerea unor societăţi comerciale ", preciza DNA.
 
Totodată, potrivit procurorilor, funcţionarii publici implicaţi ar fi aprobat şi avizat plăţi nejustificate, solicitate de firmele cărora le-au fost acordate lucrări cu încălcarea prevederilor legale, "susţinând astfel interesele societăţilor , în detrimentul obiectivelor publice".
 
Contractele acordate prin încălcarea prevederilor legale privind achiziţiile publice au vizat proiecte de consolidare şi restaurare ale unui muzeu, ale Centrului Cultural Brâncuşi - Centru Turistic Interactiv, un punct de operare aeromedicală SMURD, reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Centrul de coordonare şi conducere a intervenţiei în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră, proiecte realizate, în parte, din fonduri europene, mai arăta DNA.
 
Funcţionarii publici din cadrul Consiliului Judeţean Dolj care au atribuit aceste contracte ar fi pretins cotă procentuală din valoarea unora dintre acestea.
 
Ion Prioteasa se află la cel de-al treilea mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj.

Pe 23 aprilie, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a renunţat la funcţia de lider al organizaţiei PSD Dolj.
 

×
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close