Antena 3 CNN Actualitate Dosarul foștilor primari Radu Mazăre și Decebal Făgădău se întoarce la DNA. Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă

Dosarul foștilor primari Radu Mazăre și Decebal Făgădău se întoarce la DNA. Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă

Curtea de Apel Constanța s-a pronunțat, miercuri, în dosarul în care foștii primari ai municipiului Constanța Radu Mazăre și Decebal Făgădău au fost trimiși în judecată de DNA Constanța.

Dosarul foștilor primari Radu Mazăre și Decebal Făgădău se întoarce la DNA. Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    29 Dec 2021   •   14:51

Instanța a dispus excluderea materială din dosarul cauzei a declarației de martor a inculpatei Munteanu Mariana din data de 24. Octombrie 2017, potrivit presei locale.
 
Totodată, instanța a constatat nulitatea absolută a actelor efectuate după data extrădării efective a lui Mazăre Radu Ștefan, în baza Mandatului de Arestare Preventivă nr. 1/10.01.2018, inclusiv a rechizitoriului nr. 168/P2017 din 19.10.2020 emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcţia Naţională Anticorupție – ST Constanța.
 
Pe cale de consecință, Curtea de Apel a dispus restituirea cauzei la DNA. Decizia este definitivă și a fost luată de Adriana Ispas și Ileana Anastasiu, judecătoare în cadrul Curții de Apel Constanța.

În baza art 425 ind 1 al.7 pct. 2 lit. a C.pr.pen. admite contestațiile formulate de inculpați, desființează încheierea nr. 220 din 25.05.2021 pronunțată de Tribunalul Constanța și, rejudecând, dispune: Conform art. 346 ) lit. a) ți b C. proc. pen., admite excepțiile invocate de contestatorii inculpați. În baza art. 345 alin. 1 Cod de procedură penală raportat la art. 102 şi art. 280 Cod procedură penală cu referire la Decizia Curţii Constituţionale nr. 236/02.06.2020 constată nulitatea absolută a declarației de martor a inculpatei Munteanu Mariana din data de 24.10.2017 și, în aplicarea Deciziei nr. 22 din 18 ianuarie 2018 a Curţii Constituţionale, dispune excluderea materiala din dosarul cauzei a declarației de martor a inculpatei Munteanu Mariana din data de 24.10.2017.

Constata nulitatea absolută a actelor efectuate după data extrădării efective a inculpatului Mazăre Radu Ștefan, în baza Mandatului de Arestare Preventivă nr. 1/10.01.2018, inclusiv a rechizitoriului nr. 168/P2017 din 19.10.2020 emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcţia Naţională Anticorupție – ST Constanța și dispune restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcţia Naţională Anticorupție – ST Constanța.

Definitivă. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu din data de 29.12.2021.

Foştii primari ai Constanţei, Decebal Făgădău şi Radu Mazăre, trimişi în judecată de DNA, în octombrie 2020

Foștii primari Radu Mazăre și Decebal Făgădău, au fost trimiși în judecată de DNA, în octombrie 2020, într-un nou dosar de abuz în serviciu.

Procurorii DNA Constanța anunţau atunci că au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a primarului municipiului Constanţa din perioada 2016-2020, Decebal Făgădău (la data faptelor, viceprimar),  şi a altor şefi din cadrul primăriei.

Făgădău este acuzat de abuz în serviciu deoarece a autorizat construirea unui imobil de lux în staţiunea Mamaia. Nici Radu Mazăre nu scapă de acuzaţii în acest dosar, fiind inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, șase inculpați, funcționari în cadrul Primăriei Constanța, în cursul anului 2013, ar fi reautorizat, în mod nelegal, construirea unui imobil de lux deja ridicat în proporție de 95% pe plaja din Mamaia, pentru care anterior, autorizaţia de construire inițială fusese anulată definitiv şi irevocabil de instanţa civilă, notează Mediafax.

„Pe plaja din staţiunea Mamaia, județul Constanța, în zona centrală a stațiunii, ar fi fost construit, cu nerespectarea dispoziţiilor legale, un imobil în regim P+5E-6E cu destinație cazare și alimentație publică. Imobilul a fost ridicat în baza unei autorizații de construire emise în anul 2009 de primăria municipiului Constanţa.

În același an, Primăria municipiului Constanța și societatea constructoare au fost date în judecată de o altă societate comercială care deținea o construcție în imediata vecinătate a noului imobil, cerând anularea autorizaţiei de construire. Prin decizia civilă definitivă pronunțată de Curtea de Apel Constanţa în anul 2012, autorizaţia de construire emisă de Primăria municipiului Constanţa a fost desființată”, arată DNA în rechizitoriu.

 

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close