"Durează câte un sfert de secol să vedem nişte crime şi să le recunoaştem(...). Sunt convins că se caută deciziile guvernamentale pentru a vedea în ce măsură există foşti demnitari ai statului român implicaţi în acţiunea de chemare a minerilor, dacă există responsabilităţi în legătură cu violenţele minerilor şi dacă aceşti patru morţi invocaţi în comunicatul Parchetului General pot fi responsabilitatea unor persoane anume", a spus Radu Tudor, miercuri, la "Previziunile zilei".
"E vorba de a căuta dispoziţii ale guvernului, ale poliţiei de la acea vreme(...). Va fi mai fi mult până departe(...). Moartea unui om atrage responsabilitatea cuiva. Cineva trebuie să răspundă pentru că această ţară nu se va mai însănătoşi niciodată şi va trata moartea şi asasinatul ca pe un lucru peste care putem să trecem", a opinat Radu Tudor.
"Sunt enorm de mulţi oameni din ţara asta care aşteptau momentul unei anchete serioase la Parchetul General pentru ceea ce s-a întâmplat atunci (13 iunie 1990- n.red.)", a adăugat el.
Cercetările în cazul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 au fost reluate după 25 de ani de la evenimente, perioadă în care au fost emise mai multe decizii de neîncepere a urmării penale, unele victime ajungând să fie despăgubite la CEDO în absenţa unei hotărâri judecătoreşti în ţară.
Fostul preşedinte Ion Iliescu a ajuns, miercuri dimineaţă, la Pachetul General, unde a fost citat pentru a fi audiat în Dosarul mineriadei.
Vezi AICI ediţia integrală a emisiunii "Previziunile zilei cu Sabina Iosub"