Antena 3 CNN Actualitate Vlad Voiculescu, acuzații grave în dosarul vaccinurilor: ”Deciziile erau ale domnului Cîțu, numai după ce se consulta cu domnul Iohannis!”

Vlad Voiculescu, acuzații grave în dosarul vaccinurilor: ”Deciziile erau ale domnului Cîțu, numai după ce se consulta cu domnul Iohannis!”

Nu există semnătura mea pe vreun contract, spune fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu. El este audiat de procurorii DNA în dosarul vaccinurilor anti-COVID. "Deciziile erau ale domnului Cîțu, care întotdeauna se consulta cu domnul Iohannis", menționează Voiculescu.

de Laura Dinu    |    08 Dec 2023   •   10:37

Update 11:50. Vlad Voiculescu a declarat, la ieșirea de la DNA, că ”este relaxat, și asta a fost dintotdeauna”.  

”Sunt lucruri pe care trebuie să le înțeleg, aștept dosarul, marți o să putem să consultăm dosarul alături de avocați, apoi o să înțelegem mai multe”, a declarat Vlad Voiculescu la ieșirea de la DNA.  

Vlad Voiculescu, acuzații grave la adresa lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis

"Informația că o cantitate de vaccinuri era disponibilă pentru România venea către CNCAV. CNCAV cerea acordul domnului Cîțu, acordul premierului, pentru a cumpăra, apoi CNCAV cumpăra. Niciodată Vlad Voiculescu nu a semnat nici măcar un contract. Nu există semnătura mea pe vreun contract, nu există nicio informare către mine sau o solicitare de acord pentru cumpărarea vreunei doze de vaccin", spune Vlad Voiculescu despre dosarul vaccinurilor. 

Contractele se transmiteau electronic, adaugă el, se decriptau cu o cheie pe care o avea "altcineva, un membru CNCAV, cineva din MApN".

”Deciziile erau ale domnului Cîțu, care întotdeauna se consulta cu domnul Iohannis. Una este responsabilitatea, alta e vina. (...) Dacă acest proces va continua, îl voi invita și pe domnul președinte. Îl voi invita să spună ce decizii a luat.  Niciodată o decizie importantă nu era luată de domnul Cîțu fără a se consulta cu domnul Iohannis”, spune Vlad Voiculescu. 

El a prezentat și un tabel din care rezultă că România a achiziționat vaccinuri sub media europeană.

De asemenea, a arătat raportul de vaccinare, în care apar mesaje ale președintelui Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, Valeriu Gheorghiță și Andrei Baciu.

Vlad Voiculescu, în fața procurorilor DNA

Ioana Mihailă și Vlad Voiculescu dau, în această dimineață, explicații procurorilor pentru numărul mult prea mare de vaccinuri pentru care au semnat achiziția în perioada pandemiei. 

În referatul procurorilor din dosarul vaccinurilor, cei doi foști miniștri sunt acuzați de abuz în serviciu, alături de fostul premier, pus deja sub acuzare pentru comiterea a doua fapte de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, întrucât, potrivit estimărilor procurorilor, aceste contracte au adus bugetului de stat un prejudiciu de 1 miliard de euro. 

Citește și: Vlad Voiculescu spune ce le va declara anchetatorilor în dosarul vaccinurilor. ”În referatul procurorului se explică foarte clar”

Lui Vlad Voiculescu procurorii îi impută faptul că, în perioada 23 dec 2020 - 13 apr 2021, în care a ocupat funcția de ministru al Sănătății, a comandat 8.055.394 de doze de vaccin anti-COVID, în condițiile în care cunoștea faptul că, în România, erau doar 10.700.000 persoane eligibile pentru vaccinare și deja erau contractate 37.588.366 doze. Această comandă a adus statului un prejudiciu de 124.858.607 eur + TVA. 

A doua comandă de vaccinuri făcută de Vlad Voiculescu este de 6.390.404 doze de vaccin Moderna pentru care țara noastră a plătit 149.663.262 eur + tva.

Ulterior, în luna aprilie a anului 2021, tot Vlad Voiculescu a mai aprobat o comanda de 4.260.269 de doze de vaccin produse de Pfizer pentru 66.034.170 eur. Memorandumuri care au fost aprobate de Florin Citu ședințele de guvern. 

Vezi și: Vlad Voiculescu: "Cîțu, Baciu și Gheorghiță au semnat achiziția de vaccinuri, fără acordul meu!" | Fostul ministru intenționează să se vaccineze anti-COVID a cincea oară

Pe Ioana Mihailă procurorii o acuză că, în momentul în care era la conducerea ministerului, deja erau contractate 56.294.433 doze de vaccin, însă a aprobat achiziția a 34.099.623 doze noi pe data de 10.05.2021 pentru care statul a plătit 665.942.645 eur + TVA. 

×
Parteneri
Incendiu puternic în cartierul Aviației din București
x close