Antena 3 CNN Actualitate Dr. Monica Pop, semnal de alarmă: Aceste medicamente luate de mulți români pot duce la orbire

Dr. Monica Pop, semnal de alarmă: Aceste medicamente luate de mulți români pot duce la orbire

Mulți români apelează la automedicație, fără să țină cont de efectele secundare extrem de periculoase în unele cazuri. Fie că vorbim despre antibiotice, pe care unii le consideră panaceu universale, fie că discutăm de banalul paracetamol, care se găsește în fiecare casă, oamenii ignoră avertismentele specialiștilor.

Dr. Monica Pop, semnal de alarmă: Aceste medicamente luate de mulți români pot duce la orbire
de Gabriel Dano    |    18 Feb 2021   •   20:16

Zilele trecute un bărbat din judeţul Botoşani, infectat cu coronavirus, a murit după o supradoză de paracetamol. Bărbatul a decis să se trateze singur acasă, însă şi-a distrus ficatul cu zeci de pastile de paracetamol.

La sfârşitul săptămânii trecute, bărbatul a ajuns în stare critică la Spitalul Judeţean de Urgenţă Botoşani, iar în mai puţin de 24 de ore a suferit o insuficienţă de organe, iar inima i s-a oprit.

Medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa. Conform specialiştilor, cantitatea maximă admisă de paracetamol în 24 de ore este de 4.000 de miligrame, în timp ce botoșăneanul a luat, timp de mai multe zile, 6.000 de miligrame, lucru care i-a provocat o supradoză şi i-a distrus ficatul.

Există multe categorii de medicamente al căror prospect prezintă cât se poate de clar și efecte secundare. Anticoncepționalele, inclusiv cele de nouă generație, sunt considerate cu risc pentru vedere.

”Singurii care le recomandă în continuare sunt ginecologii, fără a lua în calcul că riscul de accidente cerebrale e foarte mare atât în cazul persoanelor cu probleme vasculare, tromboze, cât și în cazul femeilor sănătoase. Din 100 de femei, cinci pot experimenta aceste efecte”, a avertizat oftalmologul Monica Pop.

Alte medicamente care cresc presiunea intraoculară sunt cele de tip Viagra, antidepresivele și somniferele, cele care tratează ulcerul și toate medicamentele ce provoacă uscăciunea gurii.

”Acestea din urmă conțin atropină și beladonă, contraindicate în glaucom. Acum câțiva ani, într-o singură noapte, mi-au venit șapte pacienți cu pupilele dilatate și vedere proastă. Nu luaseră niciun medicament, nu sufereau de nicio boală. Toți mâncaseră un anumit tip de halva cu beladonă”, a mai spus medicul Monica Pop.

 

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close