Antena 3 CNN Actualitate Duşa: MAI nu operează în liste. Va trimite CC doar o evaluare complexă a celor care trebuia radiaţi

Duşa: MAI nu operează în liste. Va trimite CC doar o evaluare complexă a celor care trebuia radiaţi

Duşa: MAI nu operează în liste. Va trimite CC doar o evaluare complexă a celor care trebuia radiaţi
Sursa foto: Foto: Agerpres
19 Aug 2012   •   21:25

Ministerul de Interne nu operează în listele electorale permanente, ci doar va trimite Curţii Constituţionale o evaluare complexă a diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate din liste până la termenul de referinţă, a declarat, duminică, ministrul Mircea Duşa.
   
"Noi nu actualizăm listele electorale. Listele electorale nu sunt la Guvern şi nici la MAI. Listele electorale sunt cele pe care s-a votat şi au fost transmise la BEC. Noi nu operăm în liste, că nu avem niciun drept. În liste trebuia să opereze cei abilitaţi de lege, nu Ministerul de Interne, nu prefecturile, ci primarii şi cei de la oficiile de stare civilă care trebuia să transmită certificatele de deces, de naştere, de căsătorie către evidenţa informatizată", a spus Duşa, citat de Mediafax.
   
El a precizat că ministerul va face doar o evaluare a diferitelor caregorii de persoane care "trebuiau" radiate din liste.
   
"Noi facem o evaluare a diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate din listele electorale până la termenul de referinţă. Nu operăm noi radieri în listele electorale, că nu este căderea noastră. Atribuţia de a radia din liste este a primarilor, aşa cum prevede legea, iar ea trebuie să se desfăşoare permanent", a spus Duşa.
   
Demnitarul a precizat că ministerul va transmite Curţii situaţia diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate, respectiv persoane decedate, cele şi-au schimbat domiciliul şi cele care şi-au pierdut drepturile electorale, CC urmând să decidă dacă aceste informaţii îi sunt de folos sau nu în luarea deciziei.
   
"Noi o să prezentăm CC o situaţie pe categorii de persoane care trebuie radiate - c-or fi persoane decedate, c-or fi persoane care şi-au schimbat domiciliul, că sunt persoane care şi-au pierdut drepturile electorale - şi CC va aprecia dacă aceste informaţii îi sunt de folos sau nu. Nu-i radiem din listele electorale. Noi nu radiem pe nimeni", a subliniat Duşa.
   
Întrebat dacă ministerul va prezenta CC şi informaţii referitoare la persoanele care aveau buletinele de vot expirate, Duşa a arătat că CC va primi o evaluare complexă.
   
"O să prezentăm o situaţie complexă, şi cu persoanele care au domiciliul în străinătate, şi cu persoanele care sunt în evidenţe, dar situaţii statistice, nu numerice. Deci nu operează nimeni în listele electorale. Toate lumea zice de radieri din liste, nu radiem pe nimeni din liste. Facem o evaluare cu persoanele care, normal, până pe 10 iulie, aşa cum a solicitat CC, trebuiau radiate", a spus Duşa.
   
El a precizat că există şi o situaţie a celor cu cărţile de identitate expirate, care rezultă din evidenţa informatizată, şi a subliniat că ministerul nu propune nici să fie scoşi din cvorum, nici să fie introduşi în cvorum.
 
Duşa a mai afirmat că Ministerul de Interne va definitiva această situaţie duminică seară, urmând ca luni să fie prezentată premierului Ponta, înainte de a fi transmisă către CC.
 

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close