x close

Ediţie de Weekend: Dumnezeu nu miluieşte la privat şi a vorbi despre banii Bisericii "nu este frumos"

de G.S.    |    27 Ian 2013   •   17:20
Ediţie de Weekend: Dumnezeu nu miluieşte la privat şi a vorbi despre banii Bisericii "nu este frumos" Foto: Agerpres

În emisiunea "Ediţie de week-end" de duminică, moderată de Ioana Răduca, s-a dezbătut o temă sensibilă - Biserica vrea să deţină monopol total asupra înmormântărilor. Invitaţi în platoul emisiuni au fost Alexandra Costin, reporter al Observator, Gheorghe Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură din Parlament, Hanibal Dumitraşcu, psiholog şi Lucian Avramescu, jurnalist A.M. Press.

Biserica vrea să scoată de pe piaţă cimitirele private, pentru a deţine monopolul total asupra înmormântărilor. Biserica cere Consiliilor locale să anuleze baza legală care permite cimitirelor private să funcţioneze, deşi ea însăşi este o entitate privată.

Până una alta, preoţilor li s-a interzis să mai oficieze slujbe pentru cei care sunt îngropaţi în cimitire private. Credincioşii care vor slujbă de înmormântare sunt, astfel şantajaţi să accepte să îşi îngroape rudele numai în cimitirele controlate de Biserica Ortodoxă. Odată cu monopolul asupra locului de înmormântare, Biserica a pierdut venituri importante - concesiunea pe un deceniu costă între 1.000 şi 4.000 de lei.

Un oficial al Mitropoliei Iaşi a declarat, pentru Antena 3: Biserica Ortodoxă nu agreează ideea cimitirelor private. La un moment dat s-au făcut afirmaţii, tendenţions, cum că Biserica îşi vede ameninţat interesul şi că nu oferă această alternativă mai ieftină pentru locuri de morminte pentru cei care ar solicita acest lucru. Greşit. Cimitirele private nu se vor înfiinţa niciodată în mediul rural, la ţară. Cimitirele private se vor înfiinţa tot timpul în jurul marilor oraşe.
---

Biserica este o instituţie care propovăduieşte supunerea faţă de Dumnezeu

Preşedintele Comisiei de Cultură din Parlament a punctat, în acest context, că BOR este, de fapt, o instituţie care propovăduieşte supunerea faţă de Dumnezeu :"Să nu uităm că BOR este, în definitiv, credinţa, religia care a ţinut acest popor pe aceste meleaguri de mii de ani. Nu se poate să le departajăm. E unul şi acelaşi punct de plecare al discuţiei. Biserica nu este numai o instituţie pământească, este o instituţie care propovăduieşte supunerea faţă de Dumnezeu şi credinţa faţă de Dumnezeu. Nu putem să luăm o decizie, din punct de vedere administrativ, fără să luăm în calcul şi acest aspect.

Hanibal Dumitraşcu a arătat că BOR ar fi una din cele mai bogate instituţii din România: S-a făcut o evaluare în legătură cu averea BOR. E vorba de câteva miliarde de euro pe care le-ar avea în proprietate BOR, e probabil cea mai bogată dintre instituţiile statului român. Eu nu am nimic cu averea BOR, ba din contră, îmi doresc să avem avere ca Biserica Vaticanului, dar dimensiunea misionariatului, absolut necesară, trebuie să fie prezentă. Biserica este parte esenţială a societăţii.

Un alt invitat în emisiunea moderată de Ioana Răduca a fost preotul Eugen Tănăsescu. Întrebat cum comentează această decizie, preotul a negat că Patrhiarhiva ar fi luat-o: Nu există o decizie a Patriarhiei în sensul în care nu se oficiază slujbă acelor persoane care merg la cimitire private. Este puţin neînţeleasă situaţia. Cazul este local, la Botoşani şi din ce am înţeles eu, domnul administrator de acolo nu are toate actele şi atunci, tocmai din această cauză, s-a luat această decizie, dar este doar o decizie locală a Mitropoliei Moldovei. Eu am citit-o integral. Ne acuzaţi degeaba că avem monopol.---

Să nu vorbim despre banii Bisericii!

Într-un schimb de replici cu jurnalistul Lucian Avramescu, preotul Tănăsescu a ţinut să puncteze că finanţele BOR reprezintă un subiect tabu: "Să nu vorbim despre banii Bisericii, că nu e frumos. E un fel de luare peste picior. Afacerile Bisericii sunt binefaceri pentru societate. Să ştiţi că imaginea asta că Biserica este un SRL, nu a fost creată decât din cauza faptului că însăşi capitalismul ne tratează pe toţi ca pe nişte firme.---

Despre binefacerile BOR pentru societate, reporterul Alexandra Costin a făcut un material cu camera ascunsă, la un adevărat centru de evenimente, cel mai mare din Iaşi, din proprietatea Bisericii. Acesta a fost construit din banii Guvernului.  Portarul a povestit că "şeful" stă până dimineaţă şi supraveghează evenimentele. Redăm detaliile povestite chiar de Alexandra:

"Şeful era un preot, părintele Damian, care ne-a explicat care e tariful, cum se face programare iar presupusul nostru eveniment trebuia să fie programat la centrul Providenţa, cel mai modern din zona Moldovei. Este o clădire foarte mare, construită cu bani de la Guvern şi din sponsorizări. Are patru săli de conferinţă foarte mari în care se organizează şi întâlniri ale Bisericii, săli cu capacitate între 200 şi 1.000 de persoane. Sunt mereu evenimente, erau programări făcute până în luna august, plin în toate week-endurile. Nunţi, botezuri, petreceri private.

Undeva în 2004-2005, s-a organizat acolo, sub forma unui "eveniment privat", o nuntă ţigănească. Mireasa era minoră, avea 15 ani la acel moment, au găsit foarte greu un preot care să oficieze căsătoria însă nu au întâmpinat dificultăţi în a organiza evenimentul acolo. A fost o nuntă în toată regula iar un meniu aici costă undeva între 150 şi 200 de lei. Nu se închiriază sălile, costurile sunt suportate de costul meniului
.", a povestit Alexandra Costin.


---

"A pune oamenii la masă este un act de binefacere" [meniul porneşte de la 150 de lei]

Rugat să comenteze "actul de binefacere de la Iaşi, preotul Tănăsescu a răspuns sec: "A pune oamenii la masă mi se pare un act de binefacere, dar nu este problema mea ce se întâmplă la Iaşi. V-am zis, este un act de binefacere să pui oamenii la masă, nu înţeleg unde este problema. Ce aţi vrea să spun eu? E ilegal să faci aşa ceva?"

"Eu v-am spus că afacerile Bisericii sunt binefaceri sociale. Faptul că oamenii vin acolo şi mănâncă nu mi pare o afacere în sensul capitalist. Se mănâncă şi la restaurant. Probabil dacă vin acolo găsesc preţuti şi mai joase, pentru că Biserica are şi acest aspect social, şi restul se duce în taxe, pentru sala respectivă, pentru că şi Biserica plăteşte gaze, lumină, mâncarea trebuie cumpărată şi ea de undeva, în restul timpului se fac şi alte activităţi. Nu cred că se fac numai nunţi. Nu ştiu, întrebaţi acolo, nu pot să vă dau eu detalii. Poate se întâmplă şi alte lucruri acolo. Mi se pare prea punctuală discuţia ca să nu o suspectez de încercare de manipulare", a conchis preotul.

"De altfel, Biserica nu plăteşte taxe şi impozite pentru proprietăţile pe care le deţine, foarte multe de altfel. Monumente istorice, baze militare, depozite de armamente, restaurante şi hoteluir, toate trebuiau să fie transformate în centre sociale. Aşa era prevăut în hotărârile de Guvern respective. Doar că hotelurile au rămas hoteluri, restaurantele restaurante şi evident fără plată de impozite. Au fost înfiinţate, în schimb, societăţi pe acţiuni, acţiunile fiind deţinute de Mitropoliile din zonele respective", a completat reporterul.

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati