Antena 3 CNN Actualitate Ediţie de Weekend: Dumnezeu nu miluieşte la privat şi a vorbi despre banii Bisericii "nu este frumos"

Ediţie de Weekend: Dumnezeu nu miluieşte la privat şi a vorbi despre banii Bisericii "nu este frumos"

Ediţie de Weekend: Dumnezeu nu miluieşte la privat şi a vorbi despre banii Bisericii "nu este frumos"
Sursa foto: Foto: Agerpres
27 Ian 2013   •   17:20

În emisiunea "Ediţie de week-end" de duminică, moderată de Ioana Răduca, s-a dezbătut o temă sensibilă - Biserica vrea să deţină monopol total asupra înmormântărilor. Invitaţi în platoul emisiuni au fost Alexandra Costin, reporter al Observator, Gheorghe Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură din Parlament, Hanibal Dumitraşcu, psiholog şi Lucian Avramescu, jurnalist A.M. Press.

Biserica vrea să scoată de pe piaţă cimitirele private, pentru a deţine monopolul total asupra înmormântărilor. Biserica cere Consiliilor locale să anuleze baza legală care permite cimitirelor private să funcţioneze, deşi ea însăşi este o entitate privată.

Până una alta, preoţilor li s-a interzis să mai oficieze slujbe pentru cei care sunt îngropaţi în cimitire private. Credincioşii care vor slujbă de înmormântare sunt, astfel şantajaţi să accepte să îşi îngroape rudele numai în cimitirele controlate de Biserica Ortodoxă. Odată cu monopolul asupra locului de înmormântare, Biserica a pierdut venituri importante - concesiunea pe un deceniu costă între 1.000 şi 4.000 de lei.

Un oficial al Mitropoliei Iaşi a declarat, pentru Antena 3: Biserica Ortodoxă nu agreează ideea cimitirelor private. La un moment dat s-au făcut afirmaţii, tendenţions, cum că Biserica îşi vede ameninţat interesul şi că nu oferă această alternativă mai ieftină pentru locuri de morminte pentru cei care ar solicita acest lucru. Greşit. Cimitirele private nu se vor înfiinţa niciodată în mediul rural, la ţară. Cimitirele private se vor înfiinţa tot timpul în jurul marilor oraşe.




---

"A pune oamenii la masă este un act de binefacere" [meniul porneşte de la 150 de lei]

Rugat să comenteze "actul de binefacere de la Iaşi, preotul Tănăsescu a răspuns sec: "A pune oamenii la masă mi se pare un act de binefacere, dar nu este problema mea ce se întâmplă la Iaşi. V-am zis, este un act de binefacere să pui oamenii la masă, nu înţeleg unde este problema. Ce aţi vrea să spun eu? E ilegal să faci aşa ceva?"

"Eu v-am spus că afacerile Bisericii sunt binefaceri sociale. Faptul că oamenii vin acolo şi mănâncă nu mi pare o afacere în sensul capitalist. Se mănâncă şi la restaurant. Probabil dacă vin acolo găsesc preţuti şi mai joase, pentru că Biserica are şi acest aspect social, şi restul se duce în taxe, pentru sala respectivă, pentru că şi Biserica plăteşte gaze, lumină, mâncarea trebuie cumpărată şi ea de undeva, în restul timpului se fac şi alte activităţi. Nu cred că se fac numai nunţi. Nu ştiu, întrebaţi acolo, nu pot să vă dau eu detalii. Poate se întâmplă şi alte lucruri acolo. Mi se pare prea punctuală discuţia ca să nu o suspectez de încercare de manipulare", a conchis preotul.

"De altfel, Biserica nu plăteşte taxe şi impozite pentru proprietăţile pe care le deţine, foarte multe de altfel. Monumente istorice, baze militare, depozite de armamente, restaurante şi hoteluir, toate trebuiau să fie transformate în centre sociale. Aşa era prevăut în hotărârile de Guvern respective. Doar că hotelurile au rămas hoteluri, restaurantele restaurante şi evident fără plată de impozite. Au fost înfiinţate, în schimb, societăţi pe acţiuni, acţiunile fiind deţinute de Mitropoliile din zonele respective", a completat reporterul.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close