Antena 3 CNN Actualitate Educație Cum facem acordul corect la genitiv: procesul de formare ”A” sau ”AL” echipei?

Cum facem acordul corect la genitiv: procesul de formare ”A” sau ”AL” echipei?

Azi vorbim despre una dintre dificultățile de acord care apar la elementul ”AL” care marchează genitivul.

Cum facem acordul corect la genitiv: procesul de formare ”A” sau ”AL” echipei?
de Ana Iorga    |    28 Mai 2021   •   15:55

"Procesul de formare A echipei" sau "procesul de formare AL echipei"? Muzeul de Istorie AL României sau Muzeul de Istorie A României? Ca să nu gresim acordul în aceste situaţii, trebuie să vedem între cine si cine se stabileste relaţia de genitiv.

Avem mai întâi acest exemplu: "un element important în procesul de formare al unei națiuni". E corect AL aici? Sau ar trebui A? Procesul de formare A unei națiuni? Trebuie să vedem între ce elemente se stabilește relația de genitiv: este procesul națiunii sau formarea națiunii?

Avem aici ambele situații: dacă spunem "procesul de formare al unei națiuni", am făcut acordul cu procesul, ne raportăm la proces, deci este procesul națiunii. Și nu cred că acesta este sensul logic aici, nu asta vrem să spunem. Cred că vrem să spunem formarea națiunii, prin urmare relația de genitiv se stabilește cu formarea: vorbim de formarea unei națiuni, nu de procesul unei națiuni.

Așadar, forma corectă de acord aici este cu A: procesul de formare A unei națiuni.

Să știți însă că uneori pot fi 2 posibilităț de acord, în funcție de ceea ce vrem să spunem. Să luam bunăoară acest exemplu, cu 2 tipuri de acord.

Când spunem "raportul de prezentare A Anei" înseamnă că cineva a făcut un raport în care o prezintă pe Ana, prezentarea este a Anei, nu raportul. Dar dacă spunem "raportul de prezentare AL Anei", înseamnă că Ana a făcut un raport de prezentare, este raportul Anei. Vedeți deci diferența între prezentarea Anei și raportul Anei. În funcție de elementul la care ne raportăm, așa facem si acordul.

Principiul e valabil și în cazul exemplului de la început. Să știți că denumirea corectă a Muzeului de Istorie este: Muzeul de Istorie A României, pentru că vorbim de istoria României, nu de muzeu.

Firește că putea fi și Muzeul de Istorie AL României, adică muzeul României, nu istoria României. Dar nu asta vrea să spună această denumire, că este muzeul României, ci că este un Muzeu dedicat istoriei României. Prin urmare, este Muzeul de Istorie A României.

×
Subiecte în articol: Pe cuvant cu Ana Iorga
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close