Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Exprimări pleonastice folosite des de români

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Exprimări pleonastice folosite des de români

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Exprimări pleonastice folosite des de români
09 Noi 2017   •   12:36

Cum vi se par formulările: „propria lui soră", „propriul său drum", „Îşi are propria sa evoluţie". Au fost considerate de-a lungul timpului pleonasme. De fapt o astfel de structură a fost denumită în gramatică „pleonasm al posesiei", adică e o exprimare redundantă a posesiei atunci cînd spui „propria lui soră". Să vedem de ce.

S-a spus că astfel de structuri sunt pleonastice pentru că ideea de posesie este exprimată şi prin adjectivul „propriu", şi printr-un adjectiv povesiv „său, sa" sau un pronume personal în genitiv, cum e aici „lui", „propria lui soră". „Propriu" are la origine adjectivul latinesc „proprius" şi franţuzescul „propre". Înseamnă: „care aparţine cuiva în mod exclusiv".

Totuşi, cînd spun: „Le-am dat explicaţia proprie", vorbitorii simt că adjectivul „propriu" e insufiecient pentru a exprima riguros persoana la care se face referire. Adică le-am dat „propria mea explicaţie" sau „propria lui explicaţie" sau „propria noastră explicaţie". Este unul dintre motivele pentru care se crede că a apărut această exprimare pleonastică.

×
Subiecte în articol: Pe cuvant cu Ana Iorga
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close