Antena 3 CNN Actualitate Educație Cum folosim corect sensurile cuvântului ”provocare”? Pe cuvânt, cu Ana Iorga

Cum folosim corect sensurile cuvântului ”provocare”? Pe cuvânt, cu Ana Iorga

”Cu ce provocări se confruntă companiile?”, ”Principala provocare în HR” sunt doar câteva dintre titlurile pe care le cititm pe internet și, de fapt, auzim asta și în discursul tuturor. Nu e vorba aici de primul sens al cuvântului, ”incitare”, ”întărâtare”. Aici, provocările înseamnă dificultățile, probele, testele, momentele în care trebuie să găsești soluții ingenioase.

Cum folosim corect sensurile cuvântului ”provocare”? Pe cuvânt, cu Ana Iorga
Sursa foto: Antena 3
de Ana Iorga    |    10 Noi 2021   •   11:14

M-am gândit să vedem ce se mai întâmplă cu acest sens al cuvântului, în româna actuală

”Provocare”, folosit cu acest sens foarte frecvent în română, însă vorbim despre un sens care nu este în DEX. Se tot spune că este preluat după cuvântul ”challenge” din engleză și nu sună tocmai românește, dar românii clar adoră provocarea cu acest sens.

Mai întâi, în discursul acesta al companiilor, apoi apare în discursul personal. ”Îmi plac provocările”, ”un nou proiect e o provocare pentru toată echipa”. Provocările sunt momentele în care ești scos cumva din rutină și trebuie să te descurci, să ai idei bune și asta e foarte agreabil pentru unii când munca lor devine provocatoare.

Apoi, ”provocare” mai apre și cu sensul de probă/test. ”Provocările Squid Game cuceres internetul” - e vorba despre probele la care trebuie să participe personajele în filmul ”Jocul calamarului”, care are mare succes acum.

Am văzut contextele, acum să confruntăm totul cu ce spune dicționarul. Provocarea, în DEX, e acțiunea de a provoca și rezultatul ei. Tot în DEX, vedem și sensul lui ”a provoca”. Ei bine, la sensul cu numărul 3 este notat așa: a chema pe cineva să participe la o competiție, la o întrecere. Observăm că acest sens se referă mai mult la competiții, nu la viața de zi cu zi, care nu e chiar un concurs. Și ne întrebăm atunci dacă e corect să spui că o companie se confruntă cu provocări.

Gândiți-vă la contextele mai vechi în care foloseam ”provocare”. Oamenii se provocau, pe vremuri, la duel, adică lansau o întrecere, o competiție pe viață și pe moarte pentru o cauză de oanoare.

Avem și un joc, ”Adevăr sau provocare”, adică fie spui adevărul, fie îl lași pe celălalt să te supună la un test, la o probă care de obicei te pune într-o situație dificilă. Provocarea e proba din cadrul unui joc, așadar, la fel ca în jocul nostru, provocările ”Squid game” cuceresc internetul.

Concluzia: putem spune ”provocări” într-un joc, într-o competiție, dar nu prea putem spune provocare pentru angajatul unei companii dacă luăm sensul din DEX în sens strict. Totuși, e atât de răspândit acest sens încât cred că, de data asta, dicționarul va fi cel care se va conforma la ediția următoare.

În plus, provocarea, într-o profesie, e tot un fel de compertiție. O competiție cu noi înșine, cu celelalte companii, uneori o probă contra timp.

Așadar, cred că acest sens, care e atât de răspândit, va intra și în dicționare.

×
Subiecte în articol: Pe cuvant cu Ana Iorga provocare
Parteneri
Sondaj pentru Primăria Capitalei. Candidaţii care pierd voturi
x close