Antena 3 Actualitate Egiptul fierbe, cu o zi înainte de celebrarea unui an de la înlăturarea lui Mubarak

Egiptul fierbe, cu o zi înainte de celebrarea unui an de la înlăturarea lui Mubarak

10 Feb 2012   •   23:23
Egiptul fierbe, cu o zi înainte de celebrarea unui an de la înlăturarea lui Mubarak Foto: Mediafax

Mii de egipteni manifestau vineri în apropiere de sediul Ministerului Apărării din Cairo cerând plecarea armatei de la putere, cu o zi înainte de marcarea unui an de la îndepărtarea lui Hosni Mubarak de la conducerea ţării, relatează AFP.
   
Mai multe grupuri de demonstranţi s-au îndreptat vineri către minister traversând zone rezidenţiale, pentru a evita barajele instalate de militari pe o distanţă de câţiva kilometri în jurul ministerului.
   
Vineri după-amiaza manifestanţii au fost totuşi blocaţi la aproximativ 100 de metri de clădire, poliţia militară plasând sârmă ghimpată şi vehicule blindate pentru a-i împiedica să treacă.
   
În spatele cordonului de poliţie răsuna muzică militară, în timp ce în faţă manifestanţii scandau "Poporul vrea executarea mareşalului" Hussein Tantawi, şeful statului de când Mubarak a predat puterea armatei, pe 11 februarie 2011.
   
La sfârşitul rugăciunii săptămânale de vineri de la Moscheea al-Fath, în centrul oraşului Cairo, manifestanţii au strigat "Jos puterea militară", după care au pornit spre minister.
   
"Mergem la Ministerul Apărării. Vrem ca militarii să plece", a anunţat în faţa moscheei Asmaa Mahfouz, un activist care a devenit cunoscut anul trecut printr-o înregistrare video în care îndemna la revoltă împotriva lui Hosni Mubarak.
   
Activiştii au îndemnat, de asemenea, la organizarea unei zile de "nesupunere civilă" şi de grevă, sâmbătă, ziua marcării unui an de la îndepărtarea lui Mubarak de la putere.

Consiliul Suprem al Forţelor Armate (CSFA), condus de mareşalul Hussein Tantawi, a promis că va preda puterea civililor după alegerea unui preşedinte al Republicii, scrutin prevăzut până la sfârşitul lui iunie.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close