Antena 3 CNN Actualitate Zeci de elevi olimpici din Bucureşti, călătorie istorică de Ziua Unirii Principatelor Române

Zeci de elevi olimpici din Bucureşti, călătorie istorică de Ziua Unirii Principatelor Române

Zeci de elevi olimpici din Bucureşti şi membri ai Super Smart Team au avut parte de un tur ghidat în cele mai importante locuri şi evenimente care au făcut posibilă Mica Unire. Cu această ocazie, tinerii au putut să înţeleagă mai bine evenimentele care au dus la acest eveniment istoric.

de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Ian 2024   •   09:12

Ghidați de istoricul Tudor Vișan-Miu, elevii au fost purtați într-o călătorie istorică în cele mai reprezentative locuri din Capitala de acum 165 de ani și care păstrează amintirea votului dat pe 24 ianuarie 1859 pentru Unirea Principatele Române. Tinerii au avut ocazia să vadă și cum arătau uniformele militare de acum sute de ani.

”Trebuie să știți că pe dealul acesta pe care ați urcat se numește colina bucuriei, așa că primul criteriu aici este să zâmbim. În perioada comunistă, între anii 1948 și 1990, aici a fost sediul Marii Adunării Naționale, iar între 1990 și 1996 Palatul Camerei Deputaților”, le-a spus preotul Andrei Costache copiilor.

Elevii au fost încântați să vadă uniforme militare din perioada 1859-1990 și să afle cât mai multe din istoria României.

”Mama mi-a spus dacă vreau să merg sau nu și am spus da, chiar vreau să merg și acum sunt aici. Eu am venit cu un caiet ca să-mi notez niște lucruri care îmi plac sau alte lucruri despre istorie”, a spus unul dintre copii.

Citește și: Sistem revoluționar care va salva viețile pacienților, inventat de un grup de elevi din Cluj: ”A fost o experiență inedită”

Proiectul la care am zis da din prima, atunci când am auzit de el, este o întoarcere în timp, reprezintă ceea ce trebuie să cunoaștem întotdeauna, reprezintă ceea ce trebuie să știm, astăzi, 24 ianuarie 2024. Se împlinesc 165 de ani de la Mica Unire”, a spus un alt elev.

În anul în care celebrăm 165 de ani de la Mica Unire, Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României amintește că educația și implicarea tinerilor sunt cheia construirii unui viitor de excelență.

”Ne-am bucurat foarte mult să primim această vizită, care pe mine personal m-am mișcat întotdeauna când e vorba de copii, care ies în evidență nu doar prin inocența lor, ci și prin dorința lor de a învăța, dorința lor de a cunoaște este o bucurie extraordinară. Astfel de oameni vor fi atunci când vor deveni mari repere pentru alții”, a spus Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Patriarhia Română.

Fundația Dan Voiculescu organizează în această perioadă un concurs pentru tineri, intitulat ”lege și reformă”.

”Aceasta nu este singura acțiune organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Avem în desfășurare concursul Cuza tineri, lege și reformă. Îndemnăm tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 și 20 de ani să scrie o reformă contemporană, imaginându-și că sunt Alexandru Ioan Cuza pentru sistemul de învățământ din România”, a declarat Alina Panico, director comunicare, Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Toate amendamentele primite din partea participanților vor fi expediate către Ministerul Educației, iar marele premiu este de 1.000 lei pentru cea mai creativă și inovatoare reformă adaptată la nevoile actuale ale sistemului educațional din România. Astăzi este data limită de a trimite reformă.

Elevii sunt invitaţi de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României să ducă mai departe viziunea reformistă a lui Cuza în domeniul educaţiei prin propuneri inovatoare pentru o educaţie modernă.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close