Antena 3 CNN Actualitate Exces de putere. Cine câștigă bătălia pentru bogățiile României

Exces de putere. Cine câștigă bătălia pentru bogățiile României

Exces de putere. Cine câștigă bătălia pentru bogățiile României
05 Oct 2018   •   22:18

Adrian Ursu a lansat, vineri, la "Exces de putere", un subiect fierbinte: cine câștigă bătălia pentru resursele României.

"Apar foarte multe semne de întrebare atunci când guvernanții, pe de o parte, nu reușesc să explice - de partea cealaltă funcționează dublul standard, tratament diferit pentru ceea ce înseamnă companii românești sau companii din străinătate, pentru felul în care sunt tratate în momente diferite aceleași probleme. Și ajungi să te întrebi: oare cineva chiar are interesul să îi favorizeze pe unii?", a spus Adrian Ursu.

În ultimele săptămâni s-a tot vorbit despre negocierile pentru legea offshore. La un moment dat părea că această lege a fost făcută să favorizeze în totalitate investitorii, operatorii care vor expoata resursele de gaze naturale din Marea Neagră.

Apoi a venit Liviu Dragnea și a spus că niciun investitor nu va fi favorizat și că totul se va face în interesul României, așa că s-a schimbat legea și părea că acum e mult mai favorabilă intereselor statului român decât operatorilor.

Au venit imediat emisari străini: doi reprezentanți ai Guvernului SUA, au venit reprezentanții companiilor. Au fost discuții la București și lucrurile s-au schimbat din nou în favoarea operatorilor.

După care legea s-a modificat din nou când a trecut de la Senat la Camera Deputaților, apărând alte amendamente.

Tot acest stres a produs până și un episod îngrijorător. Vineri dimineață a venit vestea că deputatul PSD Iulian Iancu, care este şef la comisia de industrii din Camera Deputaţilor şi lucrează la legea offshore, a fost internat de urgență la spitalul Floreasca din Capitală, după ce i s-a făcut rău, fiind suspect de un preinfarct.

"România trebuie să câștige în totalitate (n.r., din resursele naturale) și poate să o facă - nu suntem departe de acest moment și nu sunt cuvinte mari. Cert este că discuția a fost monopolizată pe o componentă financiar-fiscală, ceea ce este din punctul meu de vedere, nu greșit, dar insuficient.

Statul trebuie să obțină un maximum absolut din ceea ce poate să obțină ca bani direcți - impozite și impozite specifice din această exploatare din Marea Neagră, dar nu este suficient să ne oprim la această discuție. Discuția ar trebui dusă atât de sus cu cât mai multe beneficii financiare pentru statul român astfel încât investitorul, în urma acestor negocieri, să le accepte", a spus consultantul financiar Adrian Maniuțiu.

Potrivit acestuia, din legea offshore actuală lipsește componenta predictibilității.

×
Subiecte în articol: Adrian Ursu
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close