Pentru a vedea cât mai bine efectele, am delimitat un metru pătrat de pământ, iar pe suprafaţa respectivă am turnat cinci litri de apă. Dacă la începutul experimentului temperatura la nivelul solului era de peste 40 de grade Celsius, pe parcursul unei ore, acesta a urcat la peste 60 de grade. În plus, diferenţa de umiditate era vizibilă cu ochiul liber. Practic, din cauza temperaturilor foarte mari, pământul a devenit asemenea unui burete care înghite câţiva litri de apă în câteva minute.
Am repetat experimentul şi într-un alt colţ al ţării. Am mers în gradina unui locuitor din judeţul Satu Mare şi am delimitat din nou un metru pătrat de pământ peste care am turnat cinci litri de apă, la ora 12 şi 16 minute când temperatura la nivelul solului era de peste 40 de grade Celsius. Peste aproximativ 60 de minute, termometrul indica aceeaşi temperatură de 40 de grade, dar apa turnată de noi se evaporase, iar pământul era uscat.
Am făcut experimentul şi în judeţul Neamţ, dar de data asta în jurul orei 16.00. Deşi ne apropiam de orele serii, temperatura era tot de 40 de grade Celsius. În acest caz, efectele caniculei au fost şi mai evidente. După ce am turnat apa pe suprafaţa delimitată, aceasta s-a evaporat aproape instant. Asta în ciuda faptului că, la sfârşitul experimentului, temperatura la nivelul solului scăzuse cu câteva grade.