Antena 3 CNN Actualitate Persoanele predipuse la accident vascular cerebral. Medic: "Atenţie la ce şi cât mâncaţi de sărbători!"

Persoanele predipuse la accident vascular cerebral. Medic: "Atenţie la ce şi cât mâncaţi de sărbători!"

Astăzi vedem care sunt semnele unui accident vascular cerebral (AVC). Este important să ştim că primele minute sunt vitale în supravieţuire şi neurologul Răzvan Radu ne spune şi cum recunoaştem o astfel de afectţiune. Cei din jurul nostru sunt de obicei primii care observă ceva în neregulă cu noi.

Persoanele predipuse la accident vascular cerebral. Medic: "Atenţie la ce şi cât mâncaţi de sărbători!"
de Milena Niță    |    08 Dec 2020   •   10:40

"Accidentul vascular cerebral (AVC) este o boală care are două categorii: AVC ischemic - se produce atunci când se înfundă un vas de sânge şi AVC hemoragic, produs atunci când se rupe un vas de sânge", a explicat dr. Răzvan Radu, marţi, la rubrica Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea, de la Antena 3.

Există peste 100 de cauze ale AVC

"Cauzele sunt multe, sunt peste 100 de cauze cunoscute care duc la apariţia unui accident vascular cerebral, dar de obicei e vorba de factori de risc cardiovasculari sau de nerespectarea unui stil de viaţă sănătos şi cu afecţiuni ale vaselor de sânge şi ale inimii, care se şi suprapun", a spus medicul.

Simptomele unui AVC sunt brusc instalate. "Nu simţim ceva în decursul a câteva minute, ci repede, pentru că un vas de sânge se înfundă dintr-o dată, se rupe dintr-o dată, astfel încât creierul nostru nu mai funcţionează", a precizat dr. Radu.

Principalele semne ale unui accident vascular cerebral sunt tulburările de vorbire, bâlbâială, nu mai înţelegem ce ni se spune, nu ne mai putem face înţeleşi, nu mai putem mişca o mână sau un picior ori ambele membre de pe aceeaşi parte sau nu le mai simţim, nu mai vedem cum trebuie, ni se strâmbă faţa sau gura.

Partea bună este că putem vorbi de prevenţie în asemenea cazuri. "Se spune că aproximativ 80% din accidentele vasculare cebrale sunt prevenibile", a spus medicul neurolog Răzvan Radu, la Antena 3.

Prevenţia accidentului vascular cerebral

Este foarte important ca o persoană cu astfel de simptome să ajungă cât mai repede la medic. "În momentul în care se văd semnele de mai sus, trebuie să se sune de urgenţă la 112, pentru a ajunge la un spital", a atenţionat neurologul.

Medicul spune că la noi, în România, bolnavii ajung la spital cam după două ore după ce debutează aceste simptome, ceea ce e foarte mult. "Cu cât ajung mai devreme, pot fi trataţi mai repede", explică dr. Radu.

Persoane predipuse la AVC. Atenţie la ce şi cât mâncaţi de sărbători!

Cei predispuşi la AVC sunt persoanele cu boli cardiovasculare, cu dislipidemie, cei sedentari, dar şi cei care au o dietă plină de grăsimi şi sare, care duce la ateroscleroză sau hipertensiune arterială. 

"Dacă mai stropim totul cu mult alcool şi fumăm e mai rău", atenţionează medicul, care aminteşte că se apropie sărbătorile de iarnă, când românii mănâncă gras.

În plus, principialul factor de risc pentru un AVC este să ai un AVC în antecedent. De aceea, primul accident accident vascular este indicat să ai un stil de viaţă sănătos şi să urmezi recomandările medicilor.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close