Antena 3 CNN Actualitate Facturi cu 266% mai mari pentru români! Cine va putea să își amâne plata

Facturi cu 266% mai mari pentru români! Cine va putea să își amâne plata

Scandalul facturilor la energie şi gaze, faza pe amendamente. PSD şi PNL se bat în amendamente pentru plafonarea prețurilor. După ce social democrații le-au depus deja, PNL merge azi să le depună.

Facturi cu 266% mai mari pentru români! Cine va putea să își amâne plata
Sursa foto: agerpres
de Laura Dinu    |    18 Oct 2021   •   10:41

Vicepreședintele comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir a declarat că plafoanele prețurilor la energie propuse de PSD sunt de 135 de lei/MWh la gaze și 460 de lei/MWh la energie electrică.

Plafonarea prețurilor la energie este susținută și de Florin Cîțu care s-a răzgândit după ce guvernul său a fost demis prin moțiune de cenzură. Inițial, Cîțu s-a opus unei astfel de măsuri, spunând că va fi adoptată doar dacă va fi susținută de toate statele UE.

Cu toate acestea, facturile românilor cresc simțitor. Și, dacă nu se schimbă nimic, aceștia ar putea plăti cu până la 266% mai mult, în această iarnă. 

”În urmă cu două luni și jumătate, Asociația spunea acum, potrivit calculelor preconizate, că în București urmează să crească prețul gigacaloriei cu până la 580 de lei. Iată cu nu am greșit decât cu 4% față de ce spune primarul general al Capitalei. 

Din păcate, acest 600 de lei pe gigacalorie poate fi văzut în două variante: 

  • o variantă care înseamnă păstrarea cuantumului subvenției de anul trecut, iar în această situație scumpirea pe care trebuie să o plătească un consumator de energie termică se ridică la 68%. Cu alte cuvinte, în loc de 164 de lei cât plătea, în medie, un proprietar al unui apartament cu două camere, va plăti circa 275 de lei, respectiv un proprietar de apartament cu patru camere, în loc de un cost lunar de circa 273 de lei lunar, va ajunge la 458 de lei pe lună. 
  • a doua variantă presupune că nu se va acorda nicio subvenție, varianta extremă care, deși a fost vehiculată, nu a fost asumată de nimeni. În acea situație creșterea va fi de 266%, adică ar ajunge ca un apartament cu 2 camere să achite în medie, lunar, circa 600 de lei, un cost extraordinar de mare față de ceea ce există în prezent, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă, la Antena 3. 

Guvernanții caută soluții

Ministrul interimar al Energiei merge astăzi în Parlament pentru a cere amânarea plății facturilor la energie electrică și gaze. De asemenea, pentru firme va propune și scăderea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică şi gaze. 

Virgil Popescu a explicat, la Antena 3, cum se vor aplica acele compensații despre care s-a tot vorbit în ultima vreme în facturile la curent și gaze. 

”Compensațiile aprobate prin Ordonanța de Urgență se aplică automat în factura aferentă consumului lui noiembrie, care vine la 1 decembrie. Nu trebuie să facă oamenii absolut nimic. Banii vor fi văzuți în factură. Adică oamenii nu vor plăti prețurile mărite din noiembrie. 

Mai mult, se discută la această oră în Comisia de muncă și de energie din Senat, Ordonanța, ea este discutată cu toate forțele politice din Parlament și o să sufere niște modificări. 

În acestă Ordonanță va fi inclus și un pachet de sprijin pentru IMM-uri, reducerea cu 5% a TVA-ului pentru IMM-uri, scoaterea din factura IMM-urilor a bonusului de cogenerare a accizei și a certificatului verde, practic dăm o reducere a facturii și pentru IMM-uri. 

În plus, ridicăm compensațiile și de la 21 de bani ridicăm la 29 de bani compensarea pentru energie electrică și de la 25% la 33% pentru gaze naturale. 

Am decis și plafonarea prețului în așa fel încât pentru energia electrică să nu se plătească mai mult de 1 leu/kWh, cu toate taxele incluse, iar pentru gaze naturale să nu se plătească mai mult de 370 de lei cu TVA inclus, la care, evident, se aplică compensarea. 

Deci oamenii pot sta liniștiți pentru că, în această perioadă de iarnă, indiferent cât ar mări prețul furnizorii, nu pot mări mai mult decât acest plafon”, a declarat Virgil Popescu la Antena 3. 

Ministrul interimar a explicat și ce înseamnă, de fapt, amendamentul de amânare la plata facturilor. 

”Există un amendament de amânare la plata facturilor, dar nu pe spinarea furnizorilor. Deci cei care nu mai pot plăti factura la energie electrică și gaze, la cererea justificată depusă către furnizor, ea este aprobată, iar furnizorii, la rândului lor, acest sold, îl amână la plată din taxele și impozitele pe care le au la bugetul de stat. Deci practic translatează soldul de facturi aprobate neachitate către bugetul de stat”, a mai explicat Virgil Popescu. 

×
Subiecte în articol: Virgil Popescu
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close