Fenomen extrem la Botoşani. Nu s-a mai întâmplat din 1947

de D.G.    |    10 Sep 2016   •   10:30
Fenomen extrem la Botoşani. Nu s-a mai întâmplat din 1947 foto: pixabay.com

Situație dramatică pentru agricultorii din județul Botoșani. Seceta a afectat culturile, în special producţia de porumb. Fermierii mai în vârstă spun că n-au mai văzut aşa ceva de la foametea din 1947. Oamenii şi instituţiile din judeţ se acuză reciproc pentru nefolosirea sistemului de irigaţii, transmite digi24.ro.

Peste 160.000 de hectare de culturi agricole din județ sunt calamitate iar cea mai mare problemă este pe valea Prutului, unde culturile sunt pârjolite.

„Cultura porumbului este cea mai afectată pe o suprafață de peste 50.000 de hectare, este afectată în proporție de la 30 mergând chiar până la 90% grad de dăunare. Urmează floarea soarelui cu proporții între 60 și 80 %, la fel și soia .... mergând până la 80%”, spune Cristian Delibaș, director al Direcției Agricole Botoșani.

În județul Botoșani sunt 400.000 de hectare de teren agricol și doar 2.000 dintre ele au sisteme de irigații. Și asta în condițiile în care județul este flancat de râurile Siret și Prut.

Dacă autoritățile dau vina pe fermieri că nu se asociază pentru a se racorda la sistemele de irigații, aceștia spun că nici nu au la ce să se mai racordeze.

Autoritățile județene au raportat situația Ministerului Agriculturii, în speranța că fermierii vor primi despăgubiri pentru culturile calamitate.

Parteneri
x close