Antena 3 CNN Actualitate Fermierii români avertizează că produsele din Ucraina au fost tratate cu pesticide interzise în UE

Fermierii români avertizează că produsele din Ucraina au fost tratate cu pesticide interzise în UE

Alexandra Cojoianu
2 minute de citit Publicat la 12:20 28 Feb 2023 Modificat la 12:20 28 Feb 2023
cereale
Fermierii români avertizează că produsele din Ucraina au fost tratate cu pesticide interzise în UE Sursa foto: Getty Images

Fermierii cer controale sanitar-veterinare în vamă pentru a nu pune în pericol sănătatea populaţiei.

Aceștia au trimis o scrisoare deschisă către președintele Klaus Iohannis.

"Este imperios necesar ca produsele agroalimentare din Ucraina să fie supuse unor controale sanitare veterinare în vamă pentru a nu pune în pericol sănătatea populaţiei prin consumarea unor produse obţinute din materie primă care nu respectă standardele de producţie solicitate producătorilor din Uniunea Europeană.

În caz contrar, vom periclita grav sănătatea populaţiei, plantelor şi animalelor. Fermierii din statele membre sunt obligaţi să respecte standarde de producţie ridicate, cu cheltuieli pentru atingerea ambiţiilor de mediu 2030, focusate pe reducerea consumului de pesticide şi îngrăşăminte chimice, respectarea unor condiţionalităţi sociale, de agromediu şi climă.

Cu toţii trebuie să conştientizăm că produsele care rămân în România prin acest culoar de tranzit nu au fost produse în aceleaşi standarde de calitate impuse de Uniunea Europeană fermierilor europeni, fiind utilizate produse de protecţia plantelor interzise în UE, limite acceptate pentru reziduurile de pesticide diferite faţă de UE, cu permisiunea de a cultiva organisme modificate genetic, etc", se menţionează în document.

Citește și: Petre Daea, anunţ important pentru fermieri: "Am adus în România 1,56 de miliarde de euro" 

Directorul adjunct al Asociației Fermierilor din România,Claudiu Soare, a transmis pentru Antena 3 CNN, că o parte din cerealele provenite din Ucraina rămâne în România.

"Trebuie să ținem cont că producătorii români de produse agro-alimentare au contruit canale de distribuție și au câștigat încrederea consumatorilor români și din Europa de vest, iar astăzi se află într-o perioadă extrem de dificilă din cauza cerealelor care tranzitează România și din păcate, nu doar o tranzitează ci și rămân și pe teritoriul țării. Din păcate acestea au riscul foarte mare să fie contaminate cu organisme modificate genetic.

Să nu folosească pesticide care nu sunt permise în Uniunea Europeană. După cum bine știm, fermierii români trebuie să respecte legislația comisiei, să nu folosească pesticide interzise. Dar nu știm momentan situația cerealelor care rămân la noi. Din câte știm, sunt amestecate cu produsele noastre, cu grâul nostru, cu floarea soarelui, însă nu mai respectă standardele și au un efect negativ", a declarat Claudiu Soare.

De asemenea, directorul adjunct al Uniunii Naţionale de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) a spus că în lipsa unor controale la vamă, sănătatea populației este pusă în pericol.

"Este imperativ ca produsele agroalimentare din Ucraina să fie puse sub controale sanitare la vamă pentru a nu pune în pericol sănătatea populației prin consumul de produse obținute din materii prime care nu îndepline standardele producției impuse producătorilor. În caz contrar, s-ar putea să ne trezim că sănătatea populației a plantelor și animalelor va fi pusă în pericol", a adăugat Claudiu Soare.

×
Parteneri
x close