Antena 3 CNN Actualitate Florinela Georgescu, director ANM, explicaţii despre valurile de caniculă: "În privința României nu există nicio conspiraţie"

Florinela Georgescu, director ANM, explicaţii despre valurile de caniculă: "În privința României nu există nicio conspiraţie"

Claudia Popovici
4 minute de citit Publicat la 20:43 23 Iul 2023 Modificat la 22:28 23 Iul 2023

Vremea a luat-o razna și în România, dar și în state europene, alte state europene. De exemplu în Italia au început să fie foarte multe tornade, în Rodos, Grecia sunt foarte multe incendii și zeci de persoane, printre care şi români, au fost evacuaţi de autorități.

În România, mare parte din țară s-a sufocat de căldură. Unele zone au fost grav afectate de furtuni și grindină, iar în perioada următoare. meteorologii anunță un al treilea val de caniculă. Potrivit specialiștilor, mercurul termometrelor va urca chiar până la 42°C.

Subiectul vremii a fost în atenţia tuturor mai ales din perspectiva încălzirii globale. Unii au dat naștere şi unor conspirații pentru care vinovați ar fi China şi Rusia.

De exemplu, Antonio Guterres, secretar general al ONU, spune că aceste schimbări climatice sunt scăpate de sub control. "Dacă continuăm să amânăm măsurile cheie care sunt necesare, ajungem să trecem printr-o situație catastrofală, așa cum demonstrează ultimele două recorduri de temperatură".

De asemenea un raport publicat de Casa Albă despre managementul radiațiilor solare  spune că în total, ar fi cinci metode posibile de răcire a pământului menționate. Două metode sunt luate însă cu precădere în calcul pentru această așa-numită geo-inginerie de identificare a metodelor. Prima este injectarea de aerosoli particule de oxid de sulf în stratosferă acestea ar putea reflecta lumina soarelui departe de pământ, și doi albirea norilor de mare prin injectare de stare de mare.

Jeremy Fleming, directorul Agenției Britanice de Supraveghere a Telecomunicațiilor, zice așa Rusia influențează vremea în timp ce China modelează clima.

Silviu Gurlui, profesor de fizică: "Noi nu putem controla clima, dar o putem influenţa negativ"

Întrebat la ce se referă, de fapt, aceste declarații şi dacă omenirea poate controla cumva vremea,  Silviu Gurlui, profesor de fizică a spus: 

"Bineînțeles că este cumva o declarație nefericită, pentru că noi nu am controlat niciodată clima, nu o controlăm și nu o vom controla, dar o putem influența în sens negativ, fie și prin astfel de acțiuni, care cumva, din dorința de a scădea temperatura și deci turbulențe din atmosferă și deci alte fenomene care ne influențează pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung viața noastră cu acele proiecte de injectare de aerosol de particule în atmosferă, bineînțeles că este o mare greșeală, pentru că aceste fenomene de reducere a temperaturii, măcar a unor zone locale, zone restrânse, pot avea consecințe imprevizibile la o distanță mai mare.

Evident că odată ce în atmosferă sunt fie particule care absorb radiaţia electromagnetică sau lumină, fie o împrăștie diferit, fie o reflectă aceasta poate să ducă local la o scădere a temperaturile. Lucrurile astea sunt cunoscute de foarte multă vreme, însă pe fundament, partea importantă, de fapt, a acestui mecanism de fapt nu este în atmosferă, ci este aşa cum am spus-o de foarte multe ori este la sol. Pământul se încălzește de fapt din ce în ce mai mult, fie că îl îngrijim necorespunzător, fie construind foarte, foarte mult și mai ales în zonele acestei urbane, pentru că aici observăm locurile mult mai violent devin radiatoare termice și încălzesc de fapt reîncălzesc apa din atmosferă.

Apa este într-o cantitate mult mai mare decât 100 de ani urmă, este cu aproximativ 70% e o cantitate foarte mare, aceasta de fapt absoarbe fie direct radiația solară și duc la astfel de turbulențe majore. Fie că e vorba de precipitații foarte importante, anumite areale, fie că este vorba de anumite furtuni din acestea din ce în ce mai violente, fie că este vorba pe seama și a poluării ridicate de la sol, a poluării unor cantități însemnate de gheară", a spus Silviu Gurlui, profesor de fizică. 

Florinela Georgescu, director ANM: În privința României nu există nicio conspiraţie

Mâine temperaturile vor crește în toată țara. De altfel, acest nou val sau acest nou vârf al unui val de căldură care ne afectează de deja de două săptămâni se va manifesta prin creșterea temperaturilor în toată țara și pe toate formele de relief. Sigur că în mod evident, temperaturile cele mai ridicate vor fi în zonele de câmpie. Tradițional, partea de sud, de sud-est, de vest a teritoriului face în astfel de situații temperaturile cele mai ridicate.

Marți, miercuri este de așteptat ca în partea de sud a țării și de sud-est, deci în sudul Olteniei, a Munteniei, apoi în sudul Moldovei, să înregistrăm temperaturi înspre 40, poate peste această valoare.

Este bine să reținem faptul că se încălzește peste tot, pentru că disconfortul termic va deveni foarte accentuat, vă afecta toate zonele de câmpie și de podiș din țară, dar, pe de altă parte, să subliniem că temperaturi de 40-42° nu sunt cu totul neobișnuite la noi în țară, în perioadele cele mai calde. De altfel, recordul de temperatură pentru luna iulie este de 44,3° și multe valori de 43 sau de peste 43° s-au înregistrat în 2007, în 2012, în 2015. Deci nu ne încadrăm, cel puțin în privința evoluției vremii în țara noastră, în niciun fel de conspirație, ci, până la urmă, într-o tendință generală, recunoscută de una științifică, de creștere a temperaturii medii globale, care se manifestă şi prin un număr crescut de valuri de căldură", a spus Florinela Georgescu, director în cadrul ANM, la Antena 3 CNN. 

×
x close