Antena 3 CNN Actualitate Fostul ministru USR, Cristian Ghinea, a făcut circ cu maşinuţe la DNA: "Nu vii cu preț maximal la licitație decât dacă ți-a aranjat Lucian Bode criteriile"

Fostul ministru USR, Cristian Ghinea, a făcut circ cu maşinuţe la DNA: "Nu vii cu preț maximal la licitație decât dacă ți-a aranjat Lucian Bode criteriile"

Cristian Ghinea, fost ministru USR al Fondurilor Europene, a făcut spectacol, astăzi, la sediul DNA.

de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Dec 2023   •   12:55

El s-a dus acolo să ceară redeschiderea unui dosar clasat în luna octombrie și care viza fapte petrecute în mandatul fostului ministru liberal de Interne, Lucian Bode.

Este vorba despre dosarul privind achiziția de automobile BMW pentru Ministerul de Interne.

Presa națională a scris în toamna anului trecut că Inspectoratul general al Poliției Române achiziționează 600 de mașini BMW de la Automobile Bavaria SRL, firmă condusă de Michael Schmidt, prieten al președintelui Klaus Iohannis.

Sindicatul Europol a acuzat o licitație trucată iar Ghinea a cerut, astăzi, redeschiderea dosarului și trimiterea acestuia la Parchetul European.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Contestația depusă are 14 pagini care demonstrează că procurorul de caz nu a făcut nicio anchetă. Procurorul s-a făcut, doar, că verifică un abuz în serviciu al unor persoane cu funcții de execuție din Ministerul de Interne. Totul, pentru a-l proteja pe Lucian Bode. Asta, în condițiile în care noi am reclamat la Parchetul European o fraudă cu fonduri europene.

Mă aștept ca domnul (Marius) Voineag (procurorul șef al DNA) să constate neregulile procurorului de caz din subordinea dumnealui și să infirme ordonanța de clasare. Domnul Voineag trebuie să decidă dacă DNA este scut pentru infractori", a spus Ghinea.

Cristian Ghinea: "Ferrari, dacă voia să participe la licitație, nu putea, din cauza criteriilor puse de Bode"

"Raportul de neconformitate întocmit de o direcție din Ministerul Transporturilor a relevat clar încălcarea legii: cerința din specificațiile tehnice cu privire la necesitatea unei cutii de viteze 8+1 exclude un număr mare de vehicule de clasă similară de la (producătorii) Audi, Volkswagen și Mercedes, precum și toate vehiculele Porsche comparabile.

Procurorul de caz nu a văzut niciun indicator de fraudă. Poate trebuie să își pună ochelari, să vadă mai bine.

Apoi, în orice licitație, nu depui o ofertă cu prețul maximal, ci măcar un pic mai jos, cu excepția cazului în care ești sigur că vei câștiga, pentru că ți-a aranjat Bode criteriile. În acest caz, Automobile Bavaria a depus oferta cu prețul maximal. Procurorului nu i s-a părut deloc suspect, nu a verificat nimic", a adăugat Cristian Ghinea.

El a adus la DNA mai multe miniaturi ale unor modele auto pentru a-și susține argumentația.

"Ferrari, care dotează poliția italiană, nu ar fi putut participa la licitație, pentru că nu are cutie de viteze 8+1", a insistat Ghinea, agitând o jucărie care imita o mașină de poliție fabricată de celebrul constructor auto italian.

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close