Toni Neacşu a fost achitat pentru că "faptele nu au fost comise cu vinovăţia prevăzută de lege", potrivit deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Totodată, instanţa a respins şi acţiunea civilă prin care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat recuperarea sumei încasate de Neacşu în perioada în care a lipsit de la serviciu.
Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu apel la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Procurorii DNA ceruseră în cazul fostului membru al CSM pedeapsa cu închisoarea. Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu apel la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Toni Neacşu este acuzat că în cursul anului 2012, timp de mai multe luni, ar fi încasat nejustificat salariul de la Consiliul Superior al Magistraturii, deşi a lipsit nemotivat de la serviciu.
Avocatul a susţinut că fapta de care este acuzat magistratul de către anchetatorii DNA nu se regăseşte în lege. Astfel, avocatul a arătat că Toni Neacşu avea calitate de demnitar şi că, potrivit prevederilor legale, acesta nu avea program fix de muncă, precum funcţionarii publici, ci un program de 24 de ore din 24, la fel ca un parlamentar.
Neacşu a fost suspendat din CSM, iar ulterior, în 10 decembrie 2013, Consiliul a luat act de cererea sa de demisie din magistratură.
Fostul judecător Toni Neacşu, actualmente avocat, despre decizia dată azi, de Înalta Curte, de achitare a sa în dosarul întocmit de DNA: "Mă aşteptam la această decizie şi mă bucur, dar bucuria mea e rezervată, pentru că s-a finalizat doar o etapă. Va urma, probabil, o cale de atac şi, desigur, spre ca lucrurile să se lămurească şi să rămână aşa. Pe de altă parte, am lăsat în urmă fosta mea profesie cu regrete, dar şi cu convingerea că deciziile pe care le-am luat au fost cele mai bune".