Antena 3 CNN Actualitate Gabriela Firea, despre testarea în masă din Capitală: "S-au înscris deja 10.500 de bucureșteni. Mai sunt doar 500 de locuri pentru prima etapă de testare"

Gabriela Firea, despre testarea în masă din Capitală: "S-au înscris deja 10.500 de bucureșteni. Mai sunt doar 500 de locuri pentru prima etapă de testare"

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a venit cu noi detalii legate de testarea în masă pentru coronavirus, valabilă pentru cetățenii Capitalei.

Gabriela Firea, despre testarea în masă din Capitală: "S-au înscris deja 10.500 de bucureșteni. Mai sunt doar 500 de locuri pentru prima etapă de testare"
Sursa foto: Facebook / Gabriela Firea
de Claudia Simion    |    28 Mai 2020   •   00:05

"Sunt două tipuri de testări. Testarea de tip anticorpi, care va arăta cum a circulat virusul în municipiul București, care este gradul de infectare în cadrul persoanelor asimptomatice și care e procentul de imunizare pe cale naturală în Capitală, având în vedere că acest virus a circulat în cea mai mare comunitate din România. Avem un eșantion reprezentativ. Inițial a fost realizat de Institutul Matei Balș, împreună cu câțiva cercetători de la INSP. Dar pentru a nu fi contestat acest eșantion, Institutul Matei Balș a lucrat și pe un modul european cu programul european de training, care stabilește foarte clar modalitatea de eșantionare pentru analizarea datelor în urma testărilor de tip anticorpi".

Gabriela Firea a explicat că testul e foarte simplu de făcut și, de asemenea, foarte rapid. "O picătură de sânge din buricul degetului și răspunsul se poate da foarte rapid".

"Sunt 10.500 de bucureșteni care au fost selectați în acest eșantion reprezentativ la nivelul municipiului București. Era suficient un eșantion de 3.800 de persoane, dar am spus să fie și mai acoperitor pentru că ne dorim o interpretare cât mai largă și rapidă", a explicat primarul general.

Persoanele selctate vor fi invitate pe Arena Națională. O parte dintre ele au primit deja scrisoarea în decursul zilei de astăzi, iar restul vor primi mâine și poimâine, din partea Primăriei Capitalei și a primăriilor de sector. "Se vor prezenta pe rând, nu toată lumea deodată, pentru a păstra toate condițiile igienico-sanitare dintr-o perioadă de pandemie.. cu distanță, cu dezinfectare, cu termometru la intrare. Și ne dorim ca, într-un timp foarte scurt, să finalizăm aceste teste, să le predăm Institutului Matei Balș, care, pe metodă internațional valabilă și recunoscută de OMS, va realiza și partea științifică a studiului".

Gabriela Firea a vorbit și despre cel de-al doilea proiect de testare. "E vorba despre 11.000 de bucureșteni care se înscriu voluntar pe platforma noastră. S-au înscris deja 10.500 de bucureșteni. Mai sunt doar 500 de locuri pentru prima etapă de testare".

Gabriela Firea, despre testarea în masă din Capitală: "S-au înscris deja 10.500 de bucureșteni. Mai sunt doar 500 de locuri pentru prima etapă de testare"

 

×
Subiecte în articol: Gabriela Firea
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close