Antena 3 CNN Actualitate Gabriela Firea, despre aplicația lansată pentru monitorizarea copiilor veniți din Ucraina: "Ne-am implicat cu tot ce ne-a stat în puteri"

Gabriela Firea, despre aplicația lansată pentru monitorizarea copiilor veniți din Ucraina: "Ne-am implicat cu tot ce ne-a stat în puteri"

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, a anunțat lansarea aplicaţiei Primero, prin intermediul căreia copiii ucraineni, ajunși pe teritoriul României vor putea fi înregistrați și monitorizați. "Vor fi centralizate informațiile despre locurile de cazare organizate sau despre comunitățile în care sunt găzduite familii cu copii ucraineni sau copii ucraineni însoțiți de alte persoane adulte decât părinții lor", a anunţat Gabriela Firea.

Gabriela Firea, despre aplicația lansată pentru monitorizarea copiilor veniți din Ucraina: "Ne-am implicat cu tot ce ne-a stat în puteri"
Sursa foto: Gabriela Firea/Facebook
de Iulia Gorgorin    |    01 Aug 2022   •   10:35

Ministrul Familiei a venit cu noi detalii în ceea ce privește numărul copiilor ucraineni care și-au găsit refugiul în țara noastră.

Fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, astăzi, într-o postare pe Facebook, că s-a lansat aplicației Primero, prin intermediul căreia toți copiii ucraineni, ajunși pe teritoriul României, însoțiți de părinți sau nu, vor putea fi înregistraţi și monitorizaţi.

Gabriela Firea: "Primero - aplicație lansată pentru monitorizarea copiilor veniți din Ucraina"

De la începutul crizei ucrainene, odată cu sosirea primilor refugiați la noi, ne-am implicat cu tot ce ne-a stat în puteri să le fim alături tuturor celor care au fugit din calea războiului. Mă bucur să anunț lansarea aplicației PRIMERO, prin intermediul căreia vom putea înregistra și monitoriza toți copiii ucraineni, ajunși pe teritoriul României, însoțiți de părinți sau nu.

 Platforma va fi gestionată de colegii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și va funcționa la nivel național cu sprijinul UNICEF România. Identificarea și înregistrarea copiilor va fi realizată la nivelul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și Fundația SERA România.

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, despre câţi copii ucraineni sunt la noi în ţară

 Ca să ne facem o imagine clară asupra crizei refugiaților, e suficient să privim cifrele: peste 1,6 milioane de cetățeni ucraineni au intrat în România de la sfârșitul lunii februarie, iar printre ei au fost în jur de 368.000 de copii însoțiți de familiile lor, de alte persoane sau singuri. Dintre acești copii, în continuare sunt la noi în țară aproape 37.000. De asemenea, în sistemul de protecție specială de la noi sunt circa 220 de copii ucraineni.

Prin intermediul aplicației PRIMERO vor fi centralizate informațiile despre locurile de cazare organizate sau despre comunitățile în care sunt găzduite familii cu copii ucraineni sau copii ucraineni însoțiți de alte persoane adulte decât părinții lor.

Pe lângă identificarea și înregistrarea copiilor ucraineni refugiați în România, aplicația permite accesul la servicii esențiale de protecție a copilului, inclusiv servicii de monitorizare şi reunificare a familiei, astfel încât să-i ajutăm pe acești copii să traverseze cât mai ușor această experiență traumatizantă din viața lor.

Am căutat permanent soluții să le fim de ajutor acestor oameni încercați. Unii dintre cei ajunși în România, aveau doar hainele de pe ei și copiii de mână pentru că au plecat văzând cu ochii și au lăsat totul în urmă", a anunţat Gabriela Firea pe contul său de socializare.

 

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close