Antena 3 Actualitate Gabriela Firea: Papa Francisc va vizita România. Arhidieceza Catolică neagă informația

Gabriela Firea: Papa Francisc va vizita România. Arhidieceza Catolică neagă informația

de S.T.    |    10 Mar 2017   •   16:14
Gabriela Firea: Papa Francisc va vizita România. Arhidieceza Catolică neagă informația
Sursa foto: Foto: Agerpres/ EPA

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat venirea Suveranului Pontif în România.

Gabriela Firea a avut o întrevedere cu prof. Alberto Quattrucci, secretar general al Comunității Sant`Egidio, cu care a discutat despre vizita în România, anul viitor, a Suvernului Pontif.

„Am avut astăzi o întrevedere cu prof. Alberto Quattrucci, secretar general al Comunității Sant`Egidio, cu care am discutat despre vizita în România, anul viitor, a Suvernului Pontif.
Aștept cu emoție și bucurie această vizită în România și la București a Suveranului Pontif. Ne dorim să fie un eveniment memorabil, așa cum a fost și vizita din 1999 a Papei Ioan Paul al II lea în România.
În cadrul discuției au fost abordate subiecte privind dezvoltarea sustenabilă a comunităților, lupta împotriva sărăciei, impactul valului de emigranți asupra viitorului Europei.
Modul în care se dezvoltă comunitățile s-a schimbat semnificativ în ultimii ani, iar autoritățile trebuie să țină cont de aceste modificări, să se adapteze și să răspundă eficient tuturor nevoilor membrilor comunității.
În prezent, orașul - fie că vorbim de Capitală sau oricare alt oraș - nu are doar o dimensiune socială, ci și una spirituală. Este nevoie de punți de comunicare, de sprijin, pentru că doar împreună vom reuși să îi ajutăm pe cei care au nevoie. Avem de altfel o colaborare extraordinară cu Biserica Ortodoxă Română, dar și cu reprezentanților altor comunități religioase, pentru că scopul nostru este comun. Primăria Municipiului București susține numeroase proiecte sociale, unul dintre acestea fiind Parteneriat între generații, inițiat anul trecut de municipalitate.
La rândul său, Prof. Alberto Quattrucci a prezentat principalele proiecte pe care organizația sa le organizează la nivel internațional, de la sprijinirea persoanelor nevoiașe la susținerea dialogului intercultural, religios și a negocierilor pentru pace. De asemenea, a prezentat intenția realizării unei eveniment internațional la București, în anul 2019, dedicat susținerii dialogului și a conviețuirii pașnice între comunitățile din diferite țări ale lumii.
Comunitatea Sant`Egidio a fost înființată la Roma în 1968 și este o mișcare laică de inspirație catolică la care au aderat până în prezent peste 60.000 persoane. A fost recunoscută de Consiliului Pontifical pentru Laici al Sfântului Scaun ca asociație internațională de credincioși de drept pontifical”, a scris Gabriela Firea, vineri, pe pagina sa de Facebook.

Biserica Catolică neagă informația

Francisc Doboș, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București spune că nu există un fundament pentru afirmațiile făcute de Gabriela Firea.

”Pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti (în Comunicatul de presă din 08.03.2017) şi pe pagina de facebook a dnei Gabriela Firea, Primar General al Capitalei a apărut informaţia că Suveranul Pontif Papa Francisc vine în România anul viitor, adică în 2018.
În septembrie 2016, Episcopii catolici din România l-au invitat oficial pe Papa Francisc în ţara noastră. O lună mai târziu, Primarul general al Capitalei l-a primit pe Mons. Miguel Maury Buendía, Nunţiu Apostolic în România (ambasadorul Vaticanului în ţara noastră). Dna Firea scria atunci pe pagina personală de facebook: „Se fac pasi, in aceasta perioada, pentru vizita Suveranului Pontif la Bucuresti - un eveniment istoric”.

Conform declarațiilor Mons. Buendía, transmise presei din România prin Pr. Francisc Doboș, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București: 
* Papa Francisc nu vine în vizită în România în anul 2017;
* Vaticanul nu a confirmat și nici stabilit nimic pentru anul 2018, referitor la o vizită a Papei în țara noastră.

Așadar, pentru o posibilă, eventuală vizită a Papei Francisc în țara noastră s-au făcut unele demersuri - v. invitația oficială adresată de episcopii catolici din România. Dar, vizita Papei în 2017 este infirmată oficial de Vatican, iar pentru o vizită în 2018 nu există confirmare din partea Sfântului Scaun și nici nu s-a stabilit ceva în acest sens.
Vizitele Papei Francisc, atât în Italia cât și în străinătate, sunt anunțate de Biroul de presă al Vaticanului. Aceste comunicări sunt oficiale și se fac de comun acord cu părţile implicate - în situaţia ţării noastre: Biserica Ortodoxă Română, Preşedinţie, Guvern, Biserica Catolică din România -, după ce se stabileşte cu exactitate perioada şi programul general. Un exemplu este Comunicatul dat de Sf. Scaun astăzi, pentru a anunţa vizita Papei Francisc în Columbia. Nunţiatura Apostolică din România şi Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti (părţi implicate într-o eventuală vizită a Papei) au comunicat public că nu este confirmată o eventuală vizită a Suveranului Pontif în țara noastră pentru anul 2018. 
Deci, afirmațiile din comunicările Primăriei / Primarului General sunt nefondate” scrie Francisc Doboș pe pagina sa de Facebook.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close