Antena 3 CNN Actualitate Gabriel Oprea, audiat în dosarul Limuzina: În timpul mandatului meu la MAI, s-au cumpărat peste 5.000 de mașini

Gabriel Oprea, audiat în dosarul Limuzina: În timpul mandatului meu la MAI, s-au cumpărat peste 5.000 de mașini

Gabriel Oprea, audiat în dosarul Limuzina: În timpul mandatului meu la MAI, s-au cumpărat peste 5.000 de mașini
de M.Z.    |    28 Iun 2016   •   14:52

UPDATE 14.52 - Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a spus mați, la ieșirea de la ICCJ, că în timpul mandatului său au fost cumpărate ”legal” peste 5.000 de autoturisme de către DIPI.

”Nu se mai luaseră de vreo 10 ani”, a motivat Oprea.

Potrivit lui, mașina de lux folosită în scop personal se află acum în garajul Ministerului de Interne.

”Nu e mașina mea, e a ministerului. E în garaj, folosită de Ministerul de Interne”, a declarat fostul ministru de Interne și fost vicepremier Gabriel Oprea, marți, după ieșirea de la ICCJ.

----------------------------

Știrea inițială 09.22

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a ajuns, marți dimineață, în fața magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), unde are termen în dosarul în care este judecat pentru abuz în serviciu în legătură cu cheltuirea unor sume din bugetul DIPI.

Gabriel Oprea a fost trimis în judecată în dosarul legat de cheltuielile de la DIPI. Acesta este acuzat de abuz în serviciu, după ce instituția a cumpărat un autoturism de lux pe care l-ar fi folosit în scop personal.

Oprea a venit la Înalta Curte înainte cu o oră de ora stabilită, probabil pentru a nu da ochii cu presa.

Numele său a fost legat recent și de un alt scandal. Este un dosar în care se cercetează un eventual plagiat, după ce un fost general MApN a depus o plângere împotriva sa. Acum procurorii vor să vadă în ce condiții Gabriel Oprea i-ar fi instigat la plagit pe cei pe care i-a coordonat, dar și în ce fel a ajuns Oprea să fie coordonator de doctorate.

Gabriel Oprea nu mai coordonează doctorate la Academia Naţională de Informaţii.

Dosarul DIPI

Pe 2 martie, Gabriel Oprea a fost pus oficial sub învinuire în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu. Fostul ministru de Interne a venit la DNA însoţit de gărzi de corp, pentru a ţine la distanţă jurnaliştii.

Oprea a susţinut din nou că viaţa sa a fost în pericol, de aceea a avut nevoie de limuzina de lux. Iar decizia nu ar fi fost a lui, ci a subordonaţilor săi din structurile ministerului. Totuşi, nu a vrut să explice jurnaliştilor de ce a avut nevoie de patru bodyguarzi pentru vizita sa la DNA.

Fostul ministru e cercetat în dosarul în care DGIPI a cumpărat o maşină de lux de aproape 400.000 de lei şi un jacuzzi. 

Procurorii îl acuză pe liderul UNPR Gabriel Oprea că ar fi folosit coloanele oficiale de cel puţin 1600 de ori, indiferent dacă deplasările pe care le făcea erau în interesul sau în cel propriu

Gabriel Oprea, fost ministru al Afacerilor Interne, în prezent senator în Parlamentul României, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, alături de Gheorghe Nicolae, fostul şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi de deturnare de fonduri.

În acelaşi dosar vor fi judecaţi Gabriel-Nicolae Pavel, la data comiterii faptelor având funcţia de şef al Serviciului Juridic din cadrul DIPI, sub acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu, Nelu Zărnică, subsecretar de stat la data faptelor, sub acuzaţia de deturnare de fonduri şi Marian-Dănuţ Iacob, şeful unei structuri administrative la data faptei, fiind cercetat pentru deturnare de fonduri.

„În ziua de 13 iulie 2015, inculpatul Oprea Gabriel, în calitate de ministru de Interne şi ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Nicolae Gheorghe şi a comisarului şef Pavel Gabriel-Nicolae, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor”, susţin procurorii.

Achiziţionarea autoturismului s-ar fi realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziţionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situaţii legate de folosirea lor în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie, arată DNA.

Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri ce aparţin lui Oprea, Nicolae şi Pavel, până la concurenţa sumei de 410.000 lei, în vederea recuperării pagubei produse. 

×
Subiecte în articol: Gabriel Oprea abuz in serviciu dipi plagiat
Parteneri
Surpriza la spitalul Pantelimon: O asistentă ar fi modificat dozele
x close