Antena 3 CNN Actualitate Generalul Virgil Bălăceanu, după ce Rusia a lansat acuzații false la adresa României despre trimiterea de soldați în Ucraina: ”Deocamdată nu am privatizat nici armatele și nici războaiele”

Generalul Virgil Bălăceanu, după ce Rusia a lansat acuzații false la adresa României despre trimiterea de soldați în Ucraina: ”Deocamdată nu am privatizat nici armatele și nici războaiele”

Rusia a acuzat o companie din România că ar fi trimis, în secret, militari la Odessa. „Deocamdată nu am privatizat nici armatele și din păcate nu am privatizat nici războaiele”, a declarat Virgil Bălăceanu, general în rezervă și fost comandant al brigăzii multinaționale din sud-estul Europei, pe marginea acestui subiect.

Generalul Virgil Bălăceanu, după ce Rusia a lansat acuzații false la adresa României despre trimiterea de soldați în Ucraina: ”Deocamdată nu am privatizat nici armatele și nici războaiele”
Sursa foto: Facebook/Virgil Bălăceanu
de Adelina Miron    |    16 Apr 2022   •   15:41

Acuzațiile au fost aduse de Ambasada Rusiei în Africa de Sud, într-o postare pe Twitter:

„Un grup secret de monitorizare al NATO, format din oficiali ai unei companii militare private româneşti, a început să lucreze la Odesa» relatează presa. Aşadar, românii ajută regimul nazist kievean instalat la Odesa, la fel cum forţele armate ale României au ajutat forţele germane să ocupe Odesa în 1943. Se pare că cineva nu a învăţat din istorie”. Mesajul, postat joi, este însoţit şi de imagini ale liderilor armatei țării noastre în Al Doilea Război Mondial.

Virgil Bălăceanu a comentat acuzațiile aduse de Rusia la adresa României în cadrul emisiunii News Magazine:

„Deocamdată nu am privatizat nici armatele și din păcate nu am privatizat nici războaiele. Este absolut impropriu să spunem ”militari dintr-o companie privată”. Ei pot să fie foști militari, sunt foarte multe companii de acest gen, angajează mai ales foști militari, foști polițiști, foști jandarmi, sunt companii private al căror obiectiv este securizarea unor obiective strategice. Deci nu are nicio legătură cu armata României.

Pe de altă parte, companiile private au fost angajate în războaiele din Irak, chiar și din Afganistan. Apare o necesitate. Dacă paza unor obiective foarte important nu se execută de către companii private, atunci trebuie să se execute de către armată. Fie cu structuri de poliție militară, fie chiar cu forțe care normal ar trebui să fie în linia întâi. În momentul în care securitatea obiectivelor este asigurată prin companii private îți disponibilizezi militarii care sunt pregătiți mai ales pentru lupta în sine.

Nu este nicio implicare oficială a României. În momentul în care s-ar adeveri, pentru că și ăsta este un semn de întrebare, dacă o companie privată din România a semnat un contract cu un angajator din Ucraina ca să execute misiuni de pază și securitate cu angajații săi. Chiar dacă aceștia sunt militari, ei nu mai au calitatea propriu-zisă de militari. Deci nu putem folosi termenul de militari ai unor companii private de securitate.”

Nord Star Support Group, compania acuzată că a trimis militari la Odessa, a negat orice fel de implicare în conflictul armat din Ucraina.

„North Star Support Group (NSSG), unul dintre liderii globali ai segmentului de servicii de consultanță și management al riscului pentru companii private ce desfășoară operațiuni de business în cele mai dificile regiuni din lume, anunță că informația transmisă de agenția de presă RIA Novosti conform căreia colaboratori români ai companiei ar fi implicați în operațiuni desfășurate în Odesa este complet falsă”, se arată într-un comunicat trimis de reprezentanții firmei.

„NSSG nu are în momentul de față colaboratori în orașul Odessa, din Ucraina, și nu desfășoară nicio activitate în această zonă. Mai mult decât atât, NSSG nu este o companie de tipul PMC – Private Military Company – și nu are nicio implicare militară în teatrele de conflict, inclusiv în războiul din Ucraina", a mai transmis compania.

 

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close