Antena 3 CNN Actualitate Ghidul oficial pentru depistarea deepfake. La ce trebuie să fii atent pentru a nu fi păcălit pe internet

Ghidul oficial pentru depistarea deepfake. La ce trebuie să fii atent pentru a nu fi păcălit pe internet

Criminalitatea cibernetică a ajuns la un nivel extrem de sofisticat, folosind inteligența artificială. Iată ghidul care ne poate ajuta să depistăm deepfake-urile.

de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Apr 2024   •   14:16

Fie că vorbim despre romance scam, cazuri de femei păcălite crezând că se iubesc cu actori celebri, malware, phishing, atacuri ransomware, hackeri, tehnologia deepfake este la cote alarmante.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a lansat Ghidul privind identificarea materialelor de tip Deepfake, care are ca obiectiv principal protejarea şi educarea publicului cu privire la conştientizarea riscurilor de securitate cibernetică.

Sfaturi pentru a evita să fii păcălit de deepfake

-Nu crede tot ce vezi online! Analizează cu atenție orice conținut video sau foto înainte de a-l accepta ca fiind real.

-Caută semnele de manipulare: discrepanțe de iluminare, erori de aliniere, nereguli ale pielii sau probleme de sincronizare a buzelor cu sunetul.

-Verifică sursa: caută confirmarea informației din surse credibile sau direct de la entități sau persoane implicate.

-Folosește instrumente de verificare: există numeroase organizații și instrumente online care te pot ajuta să verifici dacă o informație este reală.

-Nu te baza pe o singură sursă: caută confirmare din mai multe surse credibile. 

"Deepfake-ul utilizează inteligența artificială pentru a crea conținut falsificat, cum ar fi imagini video, audio sau poze care par autentice.

Acestea pot fi folosite pentru a manipula informația și pentru a crea situații false sau confuze pentru utilizatori.

Consecințele pot fi devastatoare deoarece deepfake-urile pot fi folosite pentru a discredita persoane politice, pentru a răspândi dezinformare sau chiar pentru a compromite securitatea utilizatorului.

Ghidul realizat de DNSC oferă utilizatorilor informații esențiale despre modul în care pot identifica și contracara deepfake.

Putem analiza cu ușurință și ne putem da seama foarte ușor.

Totodată, prin educare, utilizatorii pot deveni mai vigilenți și se pot proteja împotriva manipulării", a declarat expertul în politici de securitate cibernetică, Cezar Bărbuceanu.

Ghidul DNSC poate fi consultat AICI.

×
Subiecte în articol: deep fake ghid
Parteneri
Ultima zi de vacanţă pentru politicieni. Urmează o lună grea
x close