Antena 3 CNN Actualitate Pericolul la care te expui ori de câte ori mesteci gumă. Efecte nocive pentru sănătate! Medicii trag un semnal de alarmă

Pericolul la care te expui ori de câte ori mesteci gumă. Efecte nocive pentru sănătate! Medicii trag un semnal de alarmă

Banala gumă de mestecat ascunde pericole mari pentru sănătate. Pe lângă faptul că ajută la curățarea danturii, deteriorează articulația ”dintre osul mandibular şi craniu” și crește riscul de ulcer.

Pericolul la care te expui ori de câte ori mesteci gumă. Efecte nocive pentru sănătate! Medicii trag un semnal de alarmă
de Laura Dinu    |    13 Ian 2021   •   15:20

"În timpul masticaţiei se secretă o cantitate crescută de salivă, care spală dinţii, astfel că guma este de ajutor în acest sens. Însă, în ce priveşte articulaţia dintre osul mandibular şi craniu, guma e un dezastru", este semnalul de alarmă tras de medicul stomatolog Lorelei Nassar, potrivit dcmedical.ro.

"De obicei, mestecăm zilnic de aproximativ 5000 ori însă, folosind guma, ciclurile masticatorii se dublează sau triplează, solicitând articulaţia la maxim, în timp. Mai exact, este acelaşi lucru ca suprasolicitarea genunchilor la alergătorii de distanţe lungi. 

Recomand mai degrabă să fie consumat un măr sau un morcov, decât mestecarea unei gume. Se obţine acelaşi efect de autocurăţare, dar fără disconfortul articular”, precizează stomatologul dr. Lorelei Nassar.

Cum ne protejăm dantura

Medicul mai spune că, pentru a ne proteja dantura, pe lângă controalele periodice la stomatolog, mai sunt și alți factori care favorizează o sănătate orală bună: 

- Un periaj corect de cel puţin două ori pe zi; 

- Consumul de fructe şi legume tari, crude – deoarece stimulează autocurăţarea dentară;

- Consumul de dulciuri doar la o singură masă, nu în diverse etape de-a lungul zilei;

- Desertul să fie alcătuit din brânzeturi - acestea asigură un ph bazic în gură, şi astfel, scade riscul de apariţie a cariilor

Guma de mestecat poate favoriza apariția ulcerului

Mitul potrivit căruia guma de mestecat se lipește de stomac, este cât se poate de fals. Atât timp cât cantitatea de gumă este mică, și nu este înghițită alături de alte obiecte de care s-ar putea lipi, guma trece prin stomac și intestine la fel de repede ca orice mâncare.

Însă guma de mestecat nu este chiar atât de inofensivă pentru stomac, atrage atenția medicul chirurg Bogdan Safta.

Orice aliment și orice produs care crește secreția gastrică poate duce la ulcer, implicit guma de mestecat. Aceasta crește secreția gastrică, stomacul are impresia că am mâncat, păcălim stomacul. Însă trebuie să fie un cumul de factori!”, a povestit medicul în rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3.  

×
Subiecte în articol: guma mestecat
Parteneri
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!
x close